Het belangrijkste van de 12-4 wacht

21-03-2024 | 2023 - 2024

Wat een spanning en sensatie. Drie mensen van de 4 tot 8 (mijn normale wacht) hebben gesolliciteerd als bootsman, twee zijn het geworden. Waaronder ik! Dit betekent dat iemand van wacht moet veranderen. Natuurlijk hoopte ik dat ik de 4 tot 8 zou behouden (want die vind ik het fijnst) maar een 8 tot 12 wacht zou niet al te erg zijn. Zolang ik een van die twee wachten heb is het helemaal goed, zolang het maar niet de 12-4 is want die wac… BAM, ik heb 12 tot 4. Ach ja ik heb tenminste de wachtsnack.

Vandaag is het de tweede dag van de scheepsovername. Eigenlijk gebeurt er nooit veel tijdens de 12 tot 4, dus het enige dat we doen is schoonmaken en eten. Overdag word je wakker gemaakt om half twaalf, natuurlijk met een heftig ochtendhumeur. Iedereen is stil en nog wakker aan het worden TOTDAT…. daar opeens in de verte we iemand van de keukendienst zien lopen. Wat heeft ie daar, is dat eten? Wachten wachten wachten, waarom loopt die gast zo langzaam? JA, HIJ IS IN DE STUURHUT. Zet nou je spullen neer, nee je hoeft geen gesprek te voeren met de stuurmannen. Ja oké, hij is weg. Even kijken, is alles er? NEE, we missen borden. Meer wachten wachten wachten. JA, daar zijn de borden. Alles is compleet….. Mogen we….? AANVALLEN

Nadat iedereen lekker heeft gesmuld is het tijd om mijn mooie kampioenenwachtje met goed gevulde buikjes aan de schoonmaak te sturen. Na een tijdje komen ze vol trots naar boven “Linde… we zijn klaar“. Ik loop naar beneden om de schoonmaak te checken. Ik trek mijn vinger over een randje, geen stof. Ik voel op de grond onder de trap, geen stof. Ik kijk bij de randjes onder de tafels, GEEN STOF. Wow, ik geloof mijn ogen niet… De schoonmaakatleten hebben een tijd gezet van 37 minuten, EEN NIEUW RECORD. Mijn ogen beginnen te tranen, nooit maar dan ook echt nooit ben ik zo trots geweest op mijn kanjers. Dit moet beloond worden met ranja! Zo hadden we een heerlijk rustig wachtje.

Die avond kijk ik even een stukje film en dan ga ik lekker slapen zodat ik weer met volle energie bij mijn nachtwacht kan staan. Om half twaalf ‘s nachts word ik weer uit mijn heerlijke warme bedje getrokken. Vier lagen en een zeilpak aan en klaar voor de wacht. Het is weer een herhaling van vanmiddag alleen is nu eerst de schoonmaak en dan de wachtsnack. Ook moeten we het eten zelf opwarmen. Zo gezegd, zo gedaan. Schoonmaak gedaan betekent wachtsnack verdiend. Het doet me goed om al mijn schoonmaaktoppers lekker te zien smullen na een goeie schoonmaak. Helaas geen record deze nacht maar wel een geslaagde schoonmaak. Verder hebben we niet zoveel gedaan tijdens de wacht behalve het grootbezaanstagzeil gezet, dat ging heel soepel. Ik ben gaan slapen en na een uur schrok ik opeens wakker. Ik realiseerde met met een schok: morgen zijn alweer de laatste wachten met mijn koele kikkertjes, want dan zijn we al op de Azoren!

Groetjes de bootsman van de stoere tijgers (oftewel Linde)