Organisatie

Organisatie

School at Sea bestaat uit een klein, maar toegewijd team dat jaarlijks een bijzonder opleidingsprogramma op zee organiseert voor leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo. Een deel van het team werkt aan wal, een deel aan boord.

Ervaren team

School at Sea is een stichting zonder winstoogmerk, aangestuurd door enthousiaste professionals met uitgebreide ervaring in talentontwikkeling, voortgezet onderwijs en natuurlijk het varen op tall ships. Ons programma is gebaseerd op ervaringsleren: leren met een directe koppeling naar de praktijk.

Door meer dan tien jaar ervaring weten we inmiddels heel goed wat ervoor nodig is om jongeren in staat te stellen een onvergetelijk succes te maken van hun School at Sea avontuur. Dat geldt zowel voor het team aan wal als het team aan boord, bestaand uit bemanningsleden en eerstegraads docenten. Wat ze gemeen hebben, is hun drijfveer om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen.

Monique Touw

Directeur
De drijvende kracht achter School at Sea. Monique combineert haar enorme ervaring als bemanning (onder andere op de klipper Stad Amsterdam), haar kennis van persoonlijke ontwikkeling en haar passie voor werken met jongeren in School at Sea. Haar missie is om onderwijs leuk te maken en jongeren de kans te geven op een onvergetelijke manier waardevolle 21st century skills te leren.

Samuel Dubois

Kapitein
Sam is een ervaren kapitein, die al eens de wereld rondzeilde met tall ship Tecla. Tussen 2014 tot 2017 voer hij eerst als stuurman en daarna als kapitein voor SaS met de Regina Maris en sinds 2017 is hij de kapitein van de Thalassa tijdens School at Sea. Maar naast bekwaam kapitein is Sam ook op vakinhoudelijk en persoonlijk gebied een rots in de branding voor de leerlingen.

Sander Habets

Onderwijscoördinator & docent scheikunde
Sander stapte in schooljaar 2017-2018 voor het eerst aan boord en is sindsdien betrokken bij School at Sea – eerst als docent, later ook als onderwijscoördinator. In die rol monitort hij het schoolwerk en de voortgang van alle leerlingen, stuurt hij het docententeam aan en zorgt hij met hen voor de verslaglegging over de ontwikkeling van de leerlingen. Daarnaast is hij een van de docenten aan boord die leerlingen helpt bij hun schoolwerk, met name bij de exacte vakken.

Als Sander niet aan boord is, werkt hij als ervaren bovenbouwdocent scheikunde – dik tien jaar ervaring inmiddels – als vervanger op diverse scholen in Nederland.

Bas Ruesen

Coördinator Fundraising Traject
Bas werkt sinds juni 2017 bij School at Sea. Hij heeft een achtergrond als politicoloog, fysiotherapeut en docent Engels. Bas is verantwoordelijk voor de administratie. Ook draagt hij zorg voor de begeleiding van alle kandidaten tijdens het Fundraising Traject, vanaf het moment dat zij zich aanmelden voor een informatiebijeenkomst tót het moment dat ze geselecteerd worden voor deelname.

Jet Sluik

Stuurman
Jet zeilde onder andere als kapitein met de Tecla (met Sam) de wereld rond en is oprichter en initiatiefnemer van de traditionele schepenbeurs in Den Helder. Als ervaren stuurman is ze verantwoordelijk voor de sailtraining aan boord. Daarnaast vinden de leerlingen altijd een luisterend oor bij haar.

Docententeam 2022-2023

Het vaste team wordt elk jaar aangevuld met eerstegraads bevoegde docenten die de deelnemers helpen en begeleiden bij het maken van het schoolwerk en met hen reflecteren op hun persoonlijke ontwikkeling.

Interesse voor een komend schooljaar? Bekijk onze vacatures eens!

Alba Zuidema

Docent biologie en Spaans
Alba zal in het najaar van 2022 voor de 2e keer inschepen. In schooljaar 2021-2022 werkte als docent biologie bij School at Sea en verzorgde ze ook een minicursus Spaans voor beginners aan boord. Na thuiskomst in april 2022 is Alba meteen weer op avontuur gegaan, met stichting ’t Wylde Leren. Het samenwerken en leven aan boord van de Thalassa en het lesgeven op exotische locaties is zo goed bevallen dat Alba met veel plezier nog een keer meegaat met School at Sea.

Bart van der Bijl

Docent economie
Bart heeft 36 jaar ervaring voor de klas. Zijn grootste “hobby” is om als docent nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Het schoolvak is daarbij slechts een hulpmiddel. Leerlingen uitdagen zodat ze zelf ontdekken en begrijpen is zijn belangrijkste drijfveer. Bart heeft lesgegeven in bedrijfseconomie, economie, wiskunde, maatschappijleer en rekenen. Iedere situatie leent zich om weer wat bij te leren. Na jaren ook in het management gewerkt te hebben, is hij teruggekeerd naar dat wat het mooiste is in het onderwijs: lesgeven. Voor Bart is de reis in 2022-2023 de eerste keer en hij kijkt er naar uit om met de leerlingen dezelfde ervaringen op te doen.

Michiel Sauter

Docent talen
Michiel is van alle markten thuis in het lesgeven. Hij is de definitie van een all-rounder. Van huis uit is hij een talendocent met een master Duits maar in de basis is hij een onderwijzer met een piekfijn gevoel voor het simplistisch uitleggen van de lesstof; een eigenschap die de leerlingen zeer waarderen.

In 2021-2022 voer hij voor het eerst met School at Sea mee en dit beviel zo goed dat hij gelijk heeft besloten dat in 2022-2023 weer te doen.

Didi van Dijk

Docent wiskunde
Didi is net klaar met haar studie werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Tijdens haar studie kwam ze erachter dat ze het vooral leuk vindt om haar enthousiasme voor natuur- en wiskunde met anderen te delen. Daarom heeft ze tijdens haar studie al een minor educatie gedaan, waardoor ze tweedegraads bevoegd docent wiskunde is. Ook heeft ze als hoofddocent wiskunde gewerkt bij Stichting Studiebegeleiden Leiden, waar ze examenkandidaten heeft geholpen bij hun voorbereidingen op het examen

Didi vliegt half december naar Dominica en zal vanaf daar het team aan boord versterken.

Nautisch team 2022-2023

Onder toezicht van onze ervaren bemanning lopen School at Sea’ers zelf wacht. Deelnemers maken kennis met de theorie en praktijk van het zeilen met een tall ship.

Ed Schoot

Eerste stuurman
Ed gaat voor de tweede keer mee met School at Sea. Zijn expertisegebied is de machinekamer, maar als eerste stuurman is hij ook zeker in staat de Thalassa door het Engels Kanaal te loodsen.

Ed is aan boord bij vertrek uit Nederland tot aan de eerste officiële stop: Tenerife.

Tom Hulsbosch

Eerste stuurman
Ook Tom gaat voor de tweede keer mee. Hij is zijn carrière in de zeilvaart begonnen op de Thalassa en heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan op tall ships bij Spitsbergen en Noorwegen. Nu is het tijd om de warmte weer op te zoeken!

Tom komt in Tenerife aan boord om Ed af te lossen als eerste stuurman en blijft vervolgens tot Cuba aan boord.

Fabian Derungs

Eerste stuurman
Fabian komt uit Zwitserland, een land dat niet direct bekend staat om haar zeevaarders. Maar ze zijn er wel! Hij werkt al bijna tien jaar in de zeilende chartervaart: als schipper op platbodems in de Nederlandse binnenvaart en als stuurman over bijna heel de wereld. Vorig schooljaar was Fabian er ook al bij: hij kwam in Curaçao aan boord als stuurman. Zijn verblijf aan boord tijdens School at Sea beviel zo goed dat Fabian minder dan een jaar later gewoon weer voor School at Sea aan boord stapt!

Fabian komt aan boord voor de tweede helft van de reis. Hij stapt op in Panama en vaart mee tot Nederland.

Jules Nydell

Tweede stuurman
Als kind zeilde Jules al in een optimist. Met zijn grootouders voer hij op jonge leeftijd al rond Frankrijk, de Canarische eilanden en het Caribisch gebied. Na een studie verpleegkunde en enkele jaren in een verzorgingstehuis te hebben gewerkt, heeft hij het zeilen opnieuw ontdekt! Via de Tres Hombres kwam Jules terecht in de wereld van de tall ships en na een tijdje als vrijwilliger en matroos gewerkt te hebben, heeft hij zijn vaarpapieren gehaald op de zeevaartschool in Enkhuizen. Een stuk meevaren op de Thalassa tijdens School at Sea is iets anders dan het vervoeren van vracht met de Tres Hombres, maar dat is een uitdaging die Jules vol enthousiasme aangaat.

Jules is de eerste helft van de reis, dus tot Panama, aan boord als tweede stuurman.

Bob Werkhoven

Tweede stuurman
Bob komt uit een zeilersfamilie en is van jongs af aan al veel aan boord van zeilschepen geweest. Na zes jaar in de Bruine Vloot is hij naar zee gegaan. Hij heeft ervaring opgedaan op de Oostzee, de Middellandse Zee en rond Noorwegen en Spitsbergen. Inmiddels woont hij met zijn vrouw (en hond!) in Schotland in de buurt van Dundee.

Voor Bob wordt 2022-2023 de eerste keer met School at Sea en ook de eerste keer de Atlantische Oceaan over. Hij komt in Panama aan boord als tweede stuurman en zal de hele weg terug naar Nederland aan boord blijven.

Maartje Schinkel

Matroos
Maartje is in schooljaar 2015-2016 als deelnemer met School at Sea mee geweest. Afgelopen jaar heeft zij haar bachelor biologie afgerond én haar vaarpapieren bij de zeevaartschool in Enkhuizen gehaald. Als crew meegaan met School at Sea was al sinds haar eigen deelname Maartje’s doel en nu, 7 jaar later, is het dan eindelijk zo ver! Ze is erg benieuwd hoe ze de reis vanaf de andere kant zal ervaren.

Maartje is de gehele reis aan boord in de functie van matroos.

Feline Willmann

Matroos
Na twee seizoenen in de bruine vloot op de Summertime en twee overtochten naar het noorden van Noorwegen, is het voor Feline tijd voor een tocht naar de Cariben. Ze heeft superveel zin in lekker zeilen op de Thalassa en is erg benieuwd naar het leven aan boord met de hele groep.

Feline komt aan boord voor de tweede helft van de reis. Ze stapt op in Panama en vaart mee tot Nederland.

Hidde van Vloten

Matroos
Ook Hidde is een oud-deelnemer van School at Sea! Al is het voor hem iets minder lang geleden dan voor Maartje, want Hidde zat in schooljaar 2019-2020 aan boord. Hoewel de Thalassa toen in één ruk van Bermuda naar Nederland moest varen vanwege de lockdowns, is hij het varen nog lang niet beu.

Hidde komt aan boord voor het laatste stukje. Hij stapt op op de Azoren en zal meevaren tot Nederland.

Giulia Baccosi

Kok
Giulia heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan op de Tres Hombres, een tall ship zonder motor dat op duurzame wijze koffie, cacao en andere goederen over de wereld vervoert. Daar is haar liefde voor voedsel, koken en duurzaamheid ontstaan. Op een duurzame en ethisch verantwoorde manier voedsel kopen, klaarmaken en opeten ziet Giulia als cruciale vaardigheid voor het heden en zeker ook de toekomst. Om dat dan óók nog eens op zee te doen, maakt het al helemaal een uitdaging!

Giulia zal de eerste helft van de reis, dus tot Panama, aan boord zijn om iedereen te leren koken.

Jules Pieters

Arts
Als vader van een oud-SaS’er en een bevlogen arts met een fascinatie voor alles wat leeft op onze bijzondere planeet en de natuurwetten hoefde Jules niet lang na te denken over de vraag om tijdens een oversteek als scheepsarts mee te varen. Na de deelname van zijn dochter in schooljaar 2018-2019 is de Thalassa niet meer uit het leven van het gezin weg te denken en Jules kijkt er enorm naar uit om als tijdelijk bemanningslid mee te varen.

Jules zal tijdens de oversteek van Bermuda naar de Azoren aan boord zijn.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht, die op dit moment uit drie personen bestaat, houdt onbezoldigd toezicht op de activiteiten van stichting School at Sea.

Bart van Nunen

Voorzitter
Leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, ondernemerschap en bevlogenheid zijn kwaliteiten die Bart in praktijk brengt als bestuurder bij organisaties in zwaar weer en als coach van directies en hoger management. School at Sea volgens Bart: “Leiderschap en zeilen, hoe mooi kan het zijn?”

Linked-In

Noëlle Haitsma

Vice-voorzitter
Ervaren CEO, directeur, ondernemer en adviseur met een stevige achtergrond in private en publieke dienstensector. Noëlle helpt met haar sterk analytische en creatieve mindset organisaties om hun strategie en groei naar een volgend level te brengen.

Linked-In

Henk den Boer

Lid
Henk zet zich met zijn ervaring als directeur Toezicht Voortgezet Onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs vooral in als adviseur van School at Sea om de kwaliteit van het onderwijs aan boord blijvend te waarborgen.

Linked-In


Ouderadviesteam

Een team van ouders van oud-deelnemers denkt met ons mee, geeft advies en staat ons bij, met raad en daad. Als geen ander weten zij hoe het is om je kind zes maanden alleen op reis te laten gaan. Voor de ouders van de varende lichting zijn zij beschikbaar als luisterend oor.

Klachtencommissie

School at Sea doet natuurlijk zijn best om kandidaten, deelnemers en ouders zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen. Zeker tijdens de reis, maar ook tijdens het voortraject. Toch kan het gebeuren dat je ergens ontevreden over bent. Je kan dit in eerste instantie gewoon bij School at Sea melden. Onze contactgegevens vind je hier.

Voor klachten die niet naar tevredenheid zijn behandeld, kun je terecht bij onze klachtencommissie. De contactgegevens zijn op aanvraag beschikbaar.