Organisatie

Organisatie

School at Sea bestaat uit een klein, maar toegewijd team dat jaarlijks een bijzonder opleidingsprogramma op zee organiseert voor leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo. Een deel van het team werkt aan wal, een deel aan boord.

Ervaren team

School at Sea is een stichting zonder winstoogmerk, aangestuurd door enthousiaste professionals met uitgebreide ervaring in talentontwikkeling, voortgezet onderwijs en natuurlijk het varen op tall ships. Ons programma is gebaseerd op ervaringsleren: leren met een directe koppeling naar de praktijk.

Door meer dan tien jaar ervaring weten we inmiddels heel goed wat ervoor nodig is om jongeren in staat te stellen een onvergetelijk succes te maken van hun School at Sea avontuur. Dat geldt zowel voor het team aan wal als het team aan boord, bestaand uit bemanningsleden en eerstegraads docenten. Wat ze gemeen hebben, is hun drijfveer om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen.

Monique Touw

Directeur
De drijvende kracht achter School at Sea. Monique combineert haar enorme ervaring als bemanning (onder andere op de klipper Stad Amsterdam), haar kennis van persoonlijke ontwikkeling en haar passie voor werken met jongeren in School at Sea. Haar missie is om onderwijs leuk te maken en jongeren de kans te geven op een onvergetelijke manier waardevolle 21st century skills te leren.

Samuel Dubois

Kapitein
Sam is een ervaren kapitein, die al eens de wereld rondzeilde met tall ship Tecla. Tussen 2014 tot 2017 voer hij eerst als stuurman en daarna als kapitein voor SaS met de Regina Maris en sinds 2017 is hij de kapitein van de Thalassa tijdens School at Sea. Maar naast bekwaam kapitein is Sam ook op vakinhoudelijk en persoonlijk gebied een rots in de branding voor de leerlingen.

Sander Habets

Onderwijscoördinator & docent scheikunde
Sander stapte in schooljaar 2017-2018 voor het eerst aan boord en is sindsdien betrokken bij School at Sea – eerst als docent, later ook als onderwijscoördinator. In die rol monitort hij het schoolwerk en de voortgang van alle leerlingen, stuurt hij het docententeam aan en zorgt hij met hen voor de verslaglegging over de ontwikkeling van de leerlingen. Daarnaast is hij een van de docenten aan boord die leerlingen helpt bij hun schoolwerk, met name bij de exacte vakken.

Als Sander niet aan boord is, werkt hij als ervaren bovenbouwdocent scheikunde – dik tien jaar ervaring inmiddels – als vervanger op diverse scholen in Nederland.

Bas Ruesen

Coördinator Fundraising Traject
Bas werkt sinds juni 2017 bij School at Sea. Hij heeft een achtergrond als politicoloog, fysiotherapeut en docent Engels. Bas is verantwoordelijk voor de administratie. Ook draagt hij zorg voor de begeleiding van alle kandidaten tijdens het Fundraising Traject, vanaf het moment dat zij zich aanmelden voor een informatiebijeenkomst tót het moment dat ze geselecteerd worden voor deelname.

Docententeam 2023-2024

Het vaste team wordt elk jaar aangevuld met eerstegraads bevoegde docenten die de deelnemers helpen en begeleiden bij het maken van het schoolwerk en met hen reflecteren op hun persoonlijke ontwikkeling.

Interesse voor een komend schooljaar? Bekijk onze vacatures eens!

Alexandra van Laar

Docent Frans
En ik ben Alexandra, de alfa van het stel. 🙂 Ik heb na mijn middelbare school vaak een periode in het buitenland gestudeerd en/of gewerkt, zoals in Parijs, Catalonië, Dublin en Brussel. Als eerstegraads docent Frans en NT2 heb ik al op veel plekken lesgegeven, maar nog nooit op een schip! Lesgeven doe ik al lang en nog altijd heel graag. Ik hou van fijne muziek, goede films en mooie boeken. Ik woon in de bossen, daar loop ik graag een beetje hard en struin ik rond met mijn paard. Op zee zal ik dat met plezier een paar maanden inruilen voor een yogasessie op het dek. En ik ga mijn Spaans ophalen en dat met de leerlingen delen zodat we goed uit de voeten kunnen tijdens de trips aan land in Panama en Cuba. Ik kijk er nu al naar uit!

Danielle Farla

Docent aardrijkskunde
Vrijwel dagelijks geniet ik op weg naar school van water en lucht op de pont over ’t IJ in Amsterdam. Ik zou het liefst uren door willen varen. Gelukkig is nu het moment aangebroken dat ik mee kan varen met School at Sea. De deelnemers die meegaan, begeleid ik graag in hun ontwikkeling gedurende een half jaar. 

In mijn vrije tijd houd ik me bezig met yoga, tennis, (hard)lopen en lezen. Reizen doe ik graag en bewust. Op deze duurzame manier een deel van de wereld verkennen waar ik grotendeels nog niet geweest ben, trekt mij enorm aan. En ik heb zin in het samen delen van onze verwondering over al het moois en interessants dat we gaan tegenkomen. 

Jirri Eijssink

Docent geschiedenis
Bon tardi allemaal! Ik ben Jirri, eerstegraads docent geschiedenis met ervaring in vakken zoals filosofie en maatschappijleer. De afgelopen vijf jaar heb ik op een Nederlandse school op het zonnige Curaçao les gegeven. Na vijf jaar ben ik toe aan een nieuw avontuur en ik kan mijn geen groter avontuur bedenken dan School at Sea. Vanaf Curaçao heb ik als toerist aardig wat landen in Midden- en Zuid-Amerika bezocht. Ik ben er van overtuigd dat ik als docent aan boord deze landen op een hele andere manier zal ervaren.

In mijn vrije tijd ben ik werkzaam als voetbaltrainer en duik ik graag. Ik ben gefascineerd geraakt door de onderwaterwereld en in het specifiek door haaien. Ik kijk er naar uit om samen met de leerlingen aan de hand van de geschiedenis nieuwe culturen te ontdekken en te verklaren welke invloed de geschiedenis heeft gehad op het heden.

Joris van der Meulen

Docent wiskunde
Joris is eerstegraads docent wiskunde en ook met vragen over natuurkunde kun je bij hem terecht. Hij heeft lesgegeven aan de universiteit, op middelbare scholen en bij private onderwijsinstellingen. Anderhalf jaar lang was hij werkzaam als docent in de bergen (in Zwitserland) en vanaf oktober is het de beurt aan de oceaan!

Joris vaart in het schooljaar 2023-2024 voor de eerste keer mee met School at Sea en verheugt zich naast het lesgeven aan boord op het ontdekken van nieuwe landen en culturen. Daarnaast heeft hij veel zin in het begeleiden van excursies en het doorvoeren van praktische opdrachten die de leerlingen in de context van de reis gaan doen.

Mark Heus

Docent biologie
Mark heeft al wel een deel van de wereld gezien, maar Zuid- en Midden-Amerika horen daar nog niet bij. Voor zijn studie is hij op universiteiten in Nijmegen, Amsterdam, Antwerpen en Barcelona geweest. Zijn hoofdvak is biologie, maar ook op het gebied van scheikunde kan hij aardig meekomen. Zijn persoonlijke interesse is geschiedenis, vooral rondom de wereldoorlogen en Griekse mythologie. Daarnaast heeft Mark veel leservaring als zweminstructeur. Hij hoopt van harte dat er een zwemmoment op de oceaan zal zijn!

In 2023-2024 vaart Mark voor de eerste keer mee met School at Sea. Als bioloog is hij erg enthousiast om tijdens excursies samen met de SaS’ers kennis te maken met nieuwe flora, fauna en ecosystemen. Ook doet Mark gewoon graag mee met gezelschapsspelletjes, dus hij heeft genoeg om naar uit te kijken.

Nautisch team 2023-2024

Onder toezicht van onze ervaren bemanning lopen School at Sea’ers zelf wacht. Deelnemers maken kennis met de theorie en praktijk van het zeilen met een tall ship.

Ed Schoot

Stuurman
Ed gaat voor de derde keer mee met School at Sea. Zijn expertisegebied is de machinekamer, maar als eerste stuurman is hij ook zeker in staat de Thalassa door het Engels Kanaal te loodsen.

Ed is aan boord bij vertrek uit Nederland tot aan de eerste officiële stop: Tenerife. In januari stapt hij in Panama weer aan boord om de reis samen af te maken.

Tom Hulsbosch

Stuurman
Ook Tom gaat voor de derde keer mee. Hij is zijn carrière in de zeilvaart begonnen op de Thalassa en heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan op tall ships bij Spitsbergen en Noorwegen. Nu is het tijd om de warmte weer op te zoeken. Dat is afgelopen jaar zo goed bevallen dat Tom er ook dit jaar weer bij is.

Tom komt in Panama aan boord en vaart de hele tweede helft van de reis mee.

Valentin Zumbusch

Stuurman
Valentin heeft de afgelopen twee jaar als eerste stuurman de Iris gevaren. Daarvoor heeft hij als matroos en scheepstimmerman ervaring opgedaan op schepen als de Bark Europa, de Oosterschelde en de Wylde Swan. Op die schepen wisselde de groep opvarenden relatief vaak, dus hij is erg benieuwd naar hoe het is om langere tijd met dezelfde groep te varen. Door alle ervaringen op zee weet Valentin hoe belangrijk het is dat iedereen aan boord goed in zijn vel zit. Vooral het sociale aspect van samen varen en samenwerken spreken hem erg aan en hij kijkt ernaar uit om dit met de SaS’ers te delen.

Valentin komt naar Tenerife om Ed af te lossen en blijft tot en met Panama aan boord.

Maartje Schinkel

Matroos
Maartje is in schooljaar 2015-2016 als deelnemer met School at Sea mee geweest. In 2022 heeft zij haar bachelor biologie afgerond én haar vaarpapieren bij de zeevaartschool in Enkhuizen gehaald. Als crew meegaan met School at Sea was al sinds haar eigen deelname Maartje’s doel. Afgelopen jaar, tijdens SaS 2022-2023, was Maartje dan eindelijk als crew aan boord en dit is zo goed bevallen dat ze er ook komend jaar weer bij is.

Maartje is de hele reis aan boord in de functie van matroos.

Bart ten Kate

Kok
Bart is begonnen met een eigen restaurant in Costa Rica en heeft een culinair pad afgelegd van oosterse keuken naar fusion, mediterraans en vegetarisch/veganistisch. En dat op vele plekken in diverse rollen en samenwerkingen met chefs internationaal. Van restaurants tot evenementkeukens en kookstudio’s en sinds kort ook op schepen.

Hij geeft ook kookworkshops, maar 15-jarigen wegwijs maken in de wondere wereld van keukenprocessen is een nieuwe ervaring. Bij de selectieweekenden had hij al wat kunnen voorproeven met de groep die nu meegaat. Dat smaakte naar meer!

Bij aankomst in de Cariben draagt Bart de kombuis over, maar hij vaart mee tot Panama. Vanaf daar reist hij zelf verder naar Costa Rica om zich bezig te houden met de opzet van communityprojecten die verband hebben met herbebossing, bescherming van waterbronnen, ecotoerisme en bamboe.


Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht, die op dit moment uit drie personen bestaat, houdt onbezoldigd toezicht op de activiteiten van stichting School at Sea.

Bart van Nunen

Voorzitter
Leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, ondernemerschap en bevlogenheid zijn kwaliteiten die Bart in praktijk brengt als bestuurder bij organisaties in zwaar weer en als coach van directies en hoger management. School at Sea volgens Bart: “Leiderschap en zeilen, hoe mooi kan het zijn?”

Linked-In

Noëlle Haitsma

Vice-voorzitter
Ervaren CEO, directeur, ondernemer en adviseur met een stevige achtergrond in private en publieke dienstensector. Noëlle helpt met haar sterk analytische en creatieve mindset organisaties om hun strategie en groei naar een volgend level te brengen.

Linked-In

Henk den Boer

Lid
Henk zet zich met zijn ervaring als directeur Toezicht Voortgezet Onderwijs bij de Inspectie van het Onderwijs vooral in als adviseur van School at Sea om de kwaliteit van het onderwijs aan boord blijvend te waarborgen.

Linked-In


Ouderadviesteam

Een team van ouders van oud-deelnemers denkt met ons mee, geeft advies en staat ons bij, met raad en daad. Als geen ander weten zij hoe het is om je kind zes maanden alleen op reis te laten gaan. Voor de ouders van de varende lichting zijn zij beschikbaar als luisterend oor.

Klachtencommissie

School at Sea doet natuurlijk zijn best om kandidaten, deelnemers en ouders zo goed mogelijk te begeleiden en ondersteunen. Zeker tijdens de reis, maar ook tijdens het voortraject. Toch kan het gebeuren dat je ergens ontevreden over bent. Je kan dit in eerste instantie gewoon bij School at Sea melden. Onze contactgegevens vind je hier.

Voor klachten die niet naar tevredenheid zijn behandeld, kun je terecht bij onze klachtencommissie. De contactgegevens zijn op aanvraag beschikbaar.