Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Misschien staat de jouwe hier wel bij.

Staat je vraag er niet tussen? Op onze informatiebijeenkomsten vertellen we veel over de reis en alles wat erbij komt kijken om aan boord te komen. Tijdens die bijeenkomsten is er natuurlijk ook gelegenheid om vragen te stellen.

Aan boord

Wie kan zich aanmelden voor School at Sea?

School at Sea is vooral bedoeld voor (Nederlandse) jongeren die in 4 havo, 4 vwo of 5 vwo zitten in het jaar dat ze de reis maken. Je bent dan tussen de 15 en 17 jaar oud. Als je niet helemaal in deze doelgroep valt, kun je ook altijd contact met ons opnemen. De meeste deelnemers beginnen ongeveer een jaar vóór het vertrek met de voorbereidingen en het Fundraising Traject.

Moet ik al kunnen zeilen om deel te nemen aan School at Sea?

Nee, zeilervaring is niet noodzakelijk. Tijdens de sailtraining beginnen we voor iedereen met dezelfde basis, die je gedurende de reis steeds verder uitbouwt. Van het verschil tussen stuurboord en bakboord en het zetten van het grootzeil tot het zelf leiden van het schip als kapitein tijdens de scheepsovername.

Naar welke bestemmingen gaat School at Sea?

School at Sea vaart elk jaar ongeveer dezelfde route. Welke bestemmingen precies aangedaan worden is afhankelijk van de omstandigheden (aan boord, aan wal en het weer) op dat moment. Je steekt wel sowieso twee keer de Atlantische Oceaan over, maar de bestemmingen en data liggen niet vast. Het enige dat vaststaat zijn de vertrek- en aankomstdatum.

Kan ik ook korter dan zes maanden mee?

Onze ervaring is dat échte ontwikkeling en persoonlijke groei in één of twee maanden aan boord niet volledig tot zijn recht komt. Daarom scheep je in voor zes maanden. Gaandeweg neem je steeds meer verantwoordelijkheid en word je steeds zelfstandiger, waarna je vanaf maand drie meer en meer écht helemaal zelf gaat doen.

Wat als ik ondraaglijke heimwee krijg?

Iedereen ervaart in meer of mindere mate heimwee tijdens de reis. Dat is heel normaal. Vrijwel altijd is dit na een paar weken voorbij en vind je al snel je draai aan boord.

Slapen jongens en meisjes gescheiden?

Ja. De Thalassa heeft verschillende twee-, drie- en vijfpersoons hutten waarin jongens en meisjes gescheiden slapen.

Hoe weet ik of mijn kind in goede handen is bij de crew?

Ons kernteam heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van jongeren tijdens de reis. Elk jaar vullen we dit team aan met bevoegde en bekwame crewleden en docenten. Uiteraard is het voor hen verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Financiën

Wat kost deelname aan School at Sea?

Op deze pagina lees je alles over de kosten die verbonden zijn aan deelname aan School at Sea.

Kan iedereen mee met School at Sea, ook als mijn ouders minder te besteden hebben?

Ja. Tijdens het Fundraising Traject krijg je van ons de gereedschappen om zelf het benodigde bedrag bij elkaar te halen. Veel deelnemers waarvan de ouders het bedrag niet op hun rekening hadden staan hebben de afgelopen jaren op die manier zélf hun droom waargemaakt.

Hoe kan ik fondsen werven als ik of mijn ouders geen groot netwerk hebben?

Een belangrijk aspect van het Fundraising Traject is dat we je gaan leren je netwerk te vergroten en het sponsors werven op een andere manier te bekijken. Wij gaan er voor zorgen dat jouw talenten je gaan helpen bij het verkrijgen van voldoende geld om mee te kunnen.

Is het verplicht om mee te doen aan het Fundraising Traject?

Ja. Het Fundraising Traject is onderdeel van School at Sea, maar is ook een op zichzelf staande training voor jongeren. Tijdens dit traject wordt de basis voor de reis gelegd. Dat gaat verder dan alleen het verzamelen van het benodigde budget. Denk bijvoorbeeld aan verantwoordelijkheid nemen en zelfvertrouwen ontwikkelen. Je ontmoet ook de andere kandidaten en hebt steun aan elkaar. Omdat het Fundraising Traject al onderdeel is van jouw hele School at Sea-ervaring, is deelname aan het Fundraising Traject verplicht.

Wat als ik het budget niet bij elkaar kan krijgen?

Via het Fundraising Traject coachen wij je bij het bedenken en opzetten van sponsoracties. Op die manier helpen we jou met jouw droom. Als je het toch (net) niet haalt, kun je een aanvraag voor een aanvullende beurs doen via het School at Sea-fonds.

School

Is medewerking van mijn middelbare school nodig?

Ja, want tijdens de reis werkt School at Sea nauw samen met jouw eigen middelbare school. Je werkt je eigen leerstof door en maakt de toetsen die je klasgenoten op school ook maken. Een goede samenwerking met je school is dus erg belangrijk.

Moet je goede rapportcijfers hebben om mee te kunnen?

School at Sea is een programma voor jongeren die extra uitdaging zoeken. Deze extra uitdaging, zoals wachtlopen en expedities, komt bovenop jouw reguliere schoolwerk. Om die reden wil School at Sea dat deelnemers met een voldoende cijferlijst zijn overgegaan naar het leerjaar waarin zij deelnemen. Hiermee leg je de basis voor een soepel verloop van jouw School at Sea-reis.

Ik heb dyslexie en/of dyscalculie, kan ik dan wel mee?

Ja. Dyslexie of dyscalculie is geen belemmering voor deelname aan School at Sea. Als je dyslexie of dyscalculie hebt, bieden wij daarvoor dezelfde faciliteiten als op school, zoals extra tijd bij toetsen of een voorleesprogramma.

Ga ik gewoon over na deelname aan School at Sea?

Dat heb je voor het grootste deel zelf in de hand, maar daar helpen we je natuurlijk wel bij. De docenten aan boord steunen jou in het maken en volgen van een planning en helpen je met de leerstof. Door je tijdens de reis in te zetten voor je schoolwerk en je toetsen te maken, kun je ervoor zorgen dat je zonder problemen kunt aanhaken bij thuiskomst.

Elk jaar gaan ongeveer drie of vier deelnemers niet over naar het volgende leerjaar. Dat is vergelijkbaar met een normale klas 4 of 5 van de middelbare school.

Gezondheid

Ik ben gauw zeeziek, kan ik dan wel mee?

Vrijwel iedereen krijgt in het begin last van zeeziekte. Bij de meeste personen trekt dit na korte tijd weg en heb je er de rest van de reis geen last van. Is dat onverhoopt wel zo, dan zijn er goede medicijnen tegen zeeziekte aan boord beschikbaar.

Kun je mee als je een voedselintolerantie/-allergie hebt?

Dit bekijken we per individueel geval. Afhankelijk van de aard en ernst van de intolerantie of allergie beslist het team aan wal samen met de kapitein, een scheepsarts en jou en je ouders of het voor jou verantwoord en veilig is om de reis te maken.

Zijn vaccinaties verplicht en zo ja, welke?

Voor deelname aan School at Sea zijn alle (kinder)vaccinaties uit het vaccinatieschema van de Rijksoverheid verplicht.

Soms stellen wij bepaalde andere (reis)vaccinaties ook verplicht, zoals bijvoorbeeld de vaccinatie tegen het coronavirus COVID-19 en het vaccin tegen gele koorts. Dit bekijken we elk jaar opnieuw. Kandidaten en deelnemers worden hier tijdig van op de hoogte gesteld.

Gelden er gezondheidseisen om mee te kunnen?

Ja. Het is belangrijk dat je veilig en verantwoord deel kunt nemen aan alle onderdelen van School at Sea. Als onderdeel van je inschrijving vul je daarom ook een gezondheidsverklaring in. Als we naar aanleiding daarvan vragen voor je hebben, dan nemen we contact met je op om het met jou en je ouders te bespreken.