Zeilen

Zeilen

Op wachtdagen is jouw groep, onder begeleiding van de ervaren crew, twee keer vier uur verantwoordelijk voor het reilen en het zeilen van het schip.

Wacht- en studiedagen

Aan boord van de Thalassa heerst orde en regelmaat. De groep wordt in tweeën gesplitst en heeft afwisselend wacht- en studiedagen. Op studiedagen focus je op je schoolwerk. En op wachtdagen op het schip en het varen.

Je zet de zeilen, houdt het logboek bij, staat aan het roer, checkt de watermaker, bakt brood, maakt schoon en pleegt onderhoud. De vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, leer je tijdens de sailtraining. Ondertussen zie je met een beetje geluk allerlei bijzonders: springende walvissen, een kraakheldere Melkweg of oplichtende algen.

Keukendienst

Niet de machinekamer, maar de kombuis is het kloppende hart van het schip! Zonder goed en lekker eten hou je het niet lang vol. In drietallen wissel je elkaar af als keukendienst en zorg je een dag lang voor het eten voor alle opvarenden. Dat betekent vroeg opstaan en voor het ontbijt zorgen, een (gezonde) snack en tussendoortjes maken en een voedzame, lekkere maaltijd voor 50 personen op tafel zetten. Dat is niet niks, en al helemaal niet op een bewegend schip!

Onder begeleiding van een scheepskok leren jullie gerechten maken en op smaak brengen, maar ook voedselmanagement en creatief gebruik van restjes. Want: verspilling is zonde!

Na een maand of drie zijn jullie zo goed ingewerkt dat de kok naar huis kan. En dan hebben jullie alle verantwoordelijkheid over de kombuis.

Scheepsovernames

De eerste test van wat je geleerd hebt is de eerste scheepsovername die aan het eind van de eerste oversteek plaatsvindt. Heb jij genoeg in huis om kapitein te worden en leiding aan het hele schip te geven? Of zit je liever tot je ellebogen in de olie in de machinekamer? Solliciteer voor de functie die jij wilt en overtuig de sollicitatiecommissie ervan dat jij het meest geschikt bent!

Tijdens de scheepsovername doet de ervaren bemanning écht een stapje terug en varen jullie het schip. Breng jij ons veilig naar de haven?

Het schip: de Thalassa

De Thalassa is een 47 meter lange driemaster, een van de mooiste en snelste zeezeilschepen uit de Nederlandse vloot.

Voel je thuis op de Thalassa

De Thalassa is een zogenoemde barkentijn, een scheepstype waarbij de voorste mast dwarsscheeps is getuigd en de overige masten langsscheeps. Die tuigage is volgens oude traditie, maar verder is het uit 1980 stammende schip uitgerust volgens de modernste veiligheidseisen. Dat maakt de Thalassa tot een solide, veilig schip dat een perfecte basis vormt voor School at Sea – en zes maanden lang jouw thuis zal zijn. Aan boord zorg het team van vakkundige bemanningsleden en eerstegraads bevoegde docenten ervoor dat je je snel thuis voelt.

De Thalassa in cijfers

3

masten

47 m

lang

16

zeilen

800 m2

zeiloppervlak

35 m

masthoogte