De route

De route

12.000 zeemijl in zes maanden, met twee keer een oversteek van de Atlantische Oceaan, over verschillende routes voor de heen- en terugreis. Dit is de route van School at Sea.

Vertrek via het Kanaal

Als je half oktober vertrekt uit Nederland, bevaar je eerst het Kanaal – altijd een uitdaging in de herfst, zeker als je nog geen zeebenen hebt. Afhankelijk van wind of weer besluit de kapitein soms om in Frankrijk, Engeland of Spanje voor anker te gaan, in afwachting van betere omstandigheden.

Tenerife

De eerste ‘echte’ bestemming is Tenerife, een van de Canarische Eilanden. Hier beklim je El Teide, de vulkaan die voor het ontstaan van het eiland heeft gezorgd.

Dominica

Eenmaal op het eiland Dominica doorkruis je tijdens een expeditie de jungle naar de Boiling Lake en breng je een paar dagen door aan wal.

Curaçao

Na de Bovenwindse Eilanden bereik je de ABC-eilanden en bezoek je Curaçao, waar je weer even een klein stukje Nederland vindt. Vervolgens ga je nóg verder naar het westen.

Panama

In Guna Yala (ook bekend als de San Blas), een autonome regio in het oosten van Panama, vind je het paradijs: witte stranden, blauw water, koraalriffen en palmbomen. Ietsje verder naar het westen in Panama word je aan land gezet om zelf met een groepje het land te verkennen. Tijd voor de eerste eigen reis!

Cuba & Bermuda

Na Panama vaar je voor het eerst in maanden een noordelijke koers en begint de reis huiswaarts. Op Cuba ga je aan land, om deze unieke eilandstaat met een groepje medescholieren op eigen houtje te verkennen tijdens de tweede eigen reis.

Daarna ga je door naar Bermuda. Nooit zul je twee landen zien die meer van elkaar verschillen dan deze twee – de tegenstellingen zijn enorm.

Azoren

Na Bermuda steekt de Thalassa weer de Atlantische Oceaan over naar de Azoren. Daar hebben jullie de Europese Unie weer bereikt, ook al zit je op een eiland midden in de oceaan. Op Faial bereid je je voor op de laatste zeiletappe naar Nederland, waar je half april aankomt.

Disclaimer: de route ligt min of meer vast, maar genoemde bestemmingen zijn onder voorbehoud. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse maken de kapitein en de onderwijscoördinator steeds een afweging of de Thalassa een bepaalde bestemming wel of niet aandoet.