Slapeloze nachten

11-03-2024 | 2023 - 2024

Het is 03:00 uur. Je bent aan boord van de Thalassa en je hebt wacht. Om een of andere reden moet je even benedendeks gaan. Je loopt de salon binnen, en verrassing: drie SaS’ers die nog op hun laptop uitgebreid aan het typen zijn! Een uitzondering? Nee, een standaard fenomeen, wat meestal meerdere keren per oversteek voorkomt.

Bij SaS aan boord is er geen bedtijd: je mag slapen wanneer je wil. Zolang je de volgende dag maar kan functioneren en op tijd aan school of bij de wacht bent. Dit heeft weleens als gevolg dat op hele late tijden nog altijd mensen te vinden zijn in de salon, en bijna elke dag zijn er om 00:00 uur nog wel laat-opblijvers om mee te praten.

Maar waarom? De meest voorkomende reden: SaS-PO’s en/of SaS-Stories. Dat zijn de onderdelen van het lesprogramma van School at Sea zelf, die we dus bovenop ons normale schoolwerk doen. Als de deadline 15 maart om 23:59 uur is, dan kan het goed zijn dat mensen om 23:50 nog aan het schrijven zijn. Als je diezelfde dag namelijk schooldag hebt, dan wil je na 17:00 uur (einde schooldag) meestal even uitrusten (niet per se slapen, maar misschien wel gewoon in de salon rondhangen). Dan doe je dit tot het avondeten, maar dan zie je ook de deadline op het krijtbord: die SaS-Story moet toch écht vandaag af! En natuurlijk heb je er nog niets aan gedaan, hoewel dit gewoon circa twee weken van tevoren al was aangekondigd. Bikkelen tot 23:59 dus, zodat je met wat geluk nog twee uur kan slapen voor je wacht die volgende dag!

Ook een andere bekende reden: het normale schoolwerk. Een PO die af moet of een toets waarvoor écht nog geleerd moet worden, omdat je die ene afspraak met je mentor wil nakomen. Maar morgen is er geen tijd, want dan moet je dingen in je planning weer opschuiven, komt het niet uit voor de toetsweek, of je hebt toch écht geen zin om tijdens de scheepsovername de titel van „leerling“ te dragen. Tot 02:00 uur nog even aan natuurkunde dus!

En dan nog de laatste bekende: twee mensen die knus bij elkaar zitten en het gezellig hebben, in de salon of op het achterdek, en dan plotseling: „Oh wow, is het al 01:00 uur?“

Maar zijn deze slapeloze nachten onhandig? Ja, meestal wel. Te voorkomen? Zeker. Maar iets slechts? Zeker niet. Op deze nachten vinden namelijk de leukste gesprekken plaats, leer je het meest over je mede-SaS’ers, komen de meeste „quotes“ naar boven en bouw je een band op met de twee mede-SaS’ers naast je, omdat jullie allemaal om 04:00 uur nog hard aan jullie SaS-Story zitten, omdat jullie vijf uur eerder hoorden dat de deadline niet bij vertrek Bermuda was, maar bij aankomst Bermuda.

Dus lieve ouders thuis, slaap er nog een nachtje over, voordat je je zorgen maakt over het slaapschema van je kind, want die nachten zonder slaap zijn een groot onderdeel van de SaS-ervaring.

Felix