Weer thuis

19-02-2024 | 2023 - 2024

De laatste dag van de eigen reis van Cuba is aangebroken. Ik ben met mijn groepje in Havana en we gaan vandaag terug naar de boot in Cienfuegos. Gisteren zijn we naar de bushalte gewandeld om te kijken of we de bus konden pakken maar dat gaat helaas niet. We zijn weer naar de taxichauffeur gegaan die ons ook naar Viñales heeft gebracht en hij wil ons graag naar Cienfuegos brengen. En dus staat de taxi om 6u30 voor onze casa. We hadden de avond ervoor al ontbijt gekocht dus tijdens de taxirit van 3,5 uur hebben wij lekker ontbeten met witte broodjes met dulce de leche.

Als we in Cienfuegos aankomen zien we onze prachtige Thalassa al liggen in de baai. We laten onze bagage achter in de haven en dan zet de taxi ons af in het centrum van Cienfuegos. We gaan gezellig op een terrasje zitten, we kopen kaartjes en postzegels en als echte Cubanen kopen we een openbaar wifikaartje en gaan in het park bellen en appen. Daarna gaan we op zoek naar een postkantoor en doen we op goed geluk en met een groot risico de kaartjes in een brievenbus. We hopen dat ze aankomen!

Tijd voor lunch bij een lokaal tentje en dan weer verder naar de souvenirwinkeltjes, alle pesos moeten op! We komen in Cienfuegos veel andere SaS-groepjes tegen, het is erg leuk om bijna iedereen weer te zien. Onze begeleider trakteert ons met haar laatste pesos op een ijsje. Na een lange zoektocht vinden we de ijssalon (heladeria in het Spaans) en krijgen we een heel lekker ijsje.

Tijdens onze reis deden we aan tafel vaak een spelletje en dat doen we in de ijssalon voor de laatste keer. De winnaars mogen het restaurant voor de laatste dag uitkiezen en een mede-SaSs’er en ik hebben het genoegen dat te doen.

We zitten nog even bij het water en na een halfuurtje lopen we naar een restaurant met een dakterras. Wij zitten lekker te kletsen als we vanaf het dakterras ineens nog een groepje naar ons restaurant zien komen. En dat is niet het enige groepje want als we onze laatste dollars wisselen naar pesos zien we nog een groepje naar binnen wandelen. Uiteindelijk heeft het restaurant een hele goede dag en hebben we er met drie groepjes heerlijk gegeten. Na het eten lopen we terug naar de boot waar we iedereen weer zien. De groepjes worden één voor één opgehaald met de bijboot. We zijn allemaal weer veilig thuis aan boord van de Thalassa.

Groetjes Maud, uit het grappigste eigen-reis-groepje!