Bijna halverwege

10-01-2024 | 2023 - 2024

Sinds we op 15 oktober 2023 aan boord stapten van de Thalassa, om voor een half jaar over de wereld te zeilen op een driemaster terwijl we ook gewoon aan school werken, is er inmiddels een hoop veranderd. We zijn nu bijna halverwege en dus is het tijd voor een terugblik op de afgelopen drie maanden en een vooruitblik naar de drie maanden die nog zullen komen.

Afgelopen drie maanden waren echt ontzettend leuk, leerzaam en bijzonder. We hebben van Harlingen naar Den Helder, L’ Aber Wrac’h, Glengariff, A Coruña en Tenerife gezeild om vervolgens de Atlantische Oceaan over te steken naar Dominica, Curaçao en binnenkort ook San Blas. We hebben al heel erg veel zeemijl gevaren. Sommige dagen lagen we stil, andere dagen gingen we met 12 knopen vooruit. Aan het begin van de reis was het vaak koud en hadden we tijdens de wachten altijd onze zeilpakken aan. Inmiddels moeten we ons tijdens de wacht drie keer insmeren om niet te verbranden. Op 15 oktober wist niemand hoe we in vredesnaam dit zeilschip moesten reilen en zeilen. Inmiddels hebben we een scheepsovername gehad, weten we uit ons hoofd waar alle lijnen van alle zeilen zitten en kunnen we ’gewoon’ zeilen.

Afgelopen drie maanden hebben we ook ongelofelijk veel mooie plekken gezien. Van het kleine havenstadje L’ Aber Wrac’h, waar we een mooie wandelingen hebben gemaakt, tot de jungle van Dominica waar we drie dagen bij de lokale bevolking hebben geslapen. Van de zeehonden bij Glengariff tot het zwemmen met walvissen en dolfijnen op het midden van de oceaan. Van Tenerife, waar we zwoegend, maar met goede motivatie El Teide beklommen tot het binnenvaren in Curaçao waar de pontjesbrug voor ons open ging. Het buiten slapen onder de sterrenhemel op het midden van de oceaan, de eerste keer in de mast klimmen, de goede gesprekken in het kluivernet, de gezellige keukendiensten, de wachtgesprekken bij de stuurhut die voor altijd bij de stuurhut zullen blijven, de goede dilemma’s, de scheepsovername, ontbijt met de zonsopgang en zeker ook de salonnetjes, midden- en achterdekjes. Allemaal anders, allemaal bijzonder, allemaal super cool (behalve de salonnetjes, midden- en achterdekjes dan) en allemaal dingen die ik nooit had willen missen. In de afgelopen drie maanden hebben we als groep al ontzettend veel geleerd. Ik heb persoonlijk ook heel veel geleerd afgelopen drie maanden, over het zeilen, over de wereld, over het omgaan met weinig privacy, maar vooral over mijzelf. Wat kan ik goed? Wat doe ik graag? Waar kan ik mijzelf nog op verbeteren? En nog veel meer. We zullen pas echt doorhebben wat we allemaal hebben meegemaakt als we straks terug thuis zijn.

Over drie maanden zullen we allemaal weer ’gewoon’ thuis zijn. Ik moet zeggen dat de Thalassa voor mij eigenlijk nu wel gewoon mijn thuis is, maar het echte thuis zal pas zijn als ik weer terug ben in Nederland. We zullen weer in ons eigen bed liggen, kunnen eten wanneer we daar zin in hebben, les volgen in een klaslokaal, naar feestjes kunnen, een hele dag lang lekker niks doen, naar de supermarkt als je iets nodig hebt, een ruimte hebben om jezelf in terug te trekken, een telefoon, even gezellig naar de bioscoop en nog veel meer dingen die als we thuis zijn, eigenlijk heel erg normaal zijn.

Maar voordat het zover is zullen we eerst nog heel veel leuke dingen gaan doen. Zo zullen we in Panama en Cuba op eigen reis gaan, zullen we naar Bermuda en de Azoren zeilen en zullen er nog een aantal scheepsovernames aankomen. Verder zullen we ons laten verrassen over alles wat er nog meer zal gaan komen aankomende drie maanden. En als we dan echt thuis zijn, zullen we terugkijken op een ongelofelijke zes maanden.

Tot de volgende keer,
Laura