Een drukke wachtdag met een speciaal einde

17-12-2023 | 2023 - 2024

Vandaag waren we weer klaar voor een warme dag aan school of zwoegen tijdens de wacht in de volle zon. Voor mij gold vandaag het tweede! Maar eigenlijk begint mijn dag al om 12 uur  ’s nachts wanneer ik wakker word gemaakt voor de nachtwacht. Ik heb wacht van 12-4, dus dat betekent dat mijn klusjes het schoonmaken van de eetzaal, de salon en de gangen zijn. Dit gebeurt dan ook elke dag en nacht om te zorgen dat onze mooie Thalassa goed schoon blijft! Om daar nog beter voor te zorgen, hebben we ook het voordek helemaal geschrobd en opgeruimd. Gelukkig kunnen we ’s nachts ook gewoon in korte broeken lopen, want we worden soms best nat! Na een gezellige wacht gevuld met het schobben van het dek, schoonmaken en het meezingen met kerstliedjes was het om vier uur tijd om lekker in mijn bedje te liggen.

Ik was om half negen opgestaan om gelijk aan school te gaan. Om twaalf uur ’s middags begon mijn wacht waarin ik weer veel geleerd heb. Er moesten nieuwe lijntjes gemaakt worden waarmee we de kluivers (een zeil aan de voorkant van het schip) konden vastbinden. Dat betekende dat we moesten splitsen en takelen! Bij splitsen maak je een soort stevige lus in het touw en het takelen is eigenlijk het afbinden van de lijn, waardoor hij niet gaat rafelen. Deze wachtdag betekende voor mij dus veel onderhoud van het schip, iets wat super belangrijk is en ik gelukkig ook heel leuk vind!

Nadat ik klaar was met mijn wacht werd het nog beter. Walvissen! Een klein groepje van short-finned pilot whales zwom langs de boot. Hoe kan je dag nou beter eindigen?

Groetjes,
matroos Noortje