Een 12-4 wacht

12-01-2022 | 2021 - 2022

Ik had vandaag van 12:00 tot 16:00 wacht, maar wat doen we nou eigenlijk tijdens deze wacht?

De wacht begint altijd met de wachtoverdracht en het kiezen van de wachtleider. Vervolgens stelt de wachtleider de nieuwe roerganger aan. Als 12-4 lunchen we boven op de brug dus om 12:30 gaan twee mensen voor iedereen eten halen. En meestal stuurt tijdens de lunch de wachtleider zodat de anderen rustig kunnen eten. Na de lunch gingen we de binnenkluiver – die net weer genaaid was – zetten om te controleren of hij goed bevestigd was. Toen bleek dat alles goed was, hebben we hem weer laten zakken.

Tijdens de wachten worden naast de standaardklusjes van elke wacht, zoals broodbakken, ook extra klusjes gedaan. Zo heb ik al een keer de spanners geschilderd. Deze keer was het dode katten maken (dode katten zijn een soort borstels die om de verstaging gewikkeld worden om het zeil te beschermen) en de nieuwe pennen schuren zodat ze in de pennenbank passen en we ze daarna konden lakken.

Aan het einde van de wacht wordt het logboek ingevuld en draagt de wachtleider de wacht over aan de volgende wacht. Hierna bespreken we de wacht nog even na en dan zijn we klaar.

Jette