Kennismaking met de kapitein

18-10-2020 | 2020 - 2021 (virtueel)

Vandaag zou SaS-lichting 2020-2021 inschepen. Helaas gaat dat dit jaar niet door, maar als start van onze virtuele reis vertellen Sam (de kapitein) en Sander (de onderwijscoördinator) hoe zij de eerste dag aan boord ervaren:

“Zo eindelijk is het zo ver, School at Sea is echt begonnen… het achterdek vol met bagage, ouders weg en alle deelnemers aan boord in de salon.

Tijd voor het kennismakingsrondje, ik ken namelijk nog geen namen van de deelnemers en om eerlijk te zijn na het rondje 36 namen ben ik de eerste al vergeten. Maar geen schrik, ik heb zes maanden.

De verdere planning voor vandaag is jullie hutten inrichten, langs Sander gaan voor eventuele schoolzaken en eventuele telefoons die jullie nog niet hebben afgegeven, en natuurlijk het schip wat ontdekken en wat huis- en veiligheidsregels:

Voorlopig mag er nog niet geklommen worden. Hier krijgen jullie morgen instructies over en jullie dienen het de hele zes maanden lang te melden bij mij of één van de stuurmannen als jullie gaan klimmen.

Wat betreft het wonen aan boord: dit moeten we samen doen, we leven hier nu zes maanden met 50 man op 50 meter. Dit begint bij het opgeruimd houden van je hut en vooral het woord “zeevast” begrijpen. Jullie huis gaat namelijk bewegen: soms aangenaam en soms ook niet … en dan is er niets zo vervelend als alles door de tent heen slingert.

Wat betreft alarmen: we hebben er twee. Het brandalarm klinkt als een brandweerwagen en het schip verlaten-alarm klinkt als zeven korte en één lange piep. In beide gevallen verzamelen jullie op het middendek en daar gaan jullie tellen. Om dit gemakkelijk te maken krijgen jullie allemaal een nummer voor de hele reis dus daat gaan we: 1,2,3,4,…., 36 goed zo. Onthoud jullie nummer, we gaan het nog eens oefenen voor de zekerheid. 1,2,3,4,…,36. Bij schip verlaten komen jullie op het middendek en daar doen jullie een reddingsvest aan en dat gaat zo… Dit gaan we tijdens de reis ook oefenen en aankomende week net zoals het veiligheidsrondje, daar morgen meer over.

Jongens en meisjes, ik ga het hier bij houden, anders wordt het toch te veel. Mag ik nog drie vrijwilligers om het avondeten klaar te maken, terwijl de anderen de hut in richten?”

Sam (kapitein)