Leeg schip

30-01-2016 | 2015 - 2016

Alle leerlingen van boord; zij zijn op uitwisseling, of op avontuur, een hike aan het maken, aan het logeren bij de Rasta’s, slapen in een hangmat bij een kampvuur op een onbewoond eiland, hebben een vrije middag of zijn aan het basketballen met de Guna’s.

Vanmorgen was het weer zover: ze gaan op eigen reis door Panama; van Portobelo naar Bocas del Toro (Panama). Jennifer, Mirte, Pascal, Bouke en Wessel (docenten/stuurmannen) begeleiden elk een groepje leerlingen en hebben maar één opdracht gekregen: alleen ingrijpen als het strikt noodzakelijk is en je verder nergens mee bemoeien. In kleine groepjes gaan de leerlingen zelf bedenken waar ze slapen, hoe ze gaan reizen, wat ze eten, wat ze bezoeken en gaan zien. Dat is voor zowel de begeleider als de leerling lastig: grijp je in als ze in de verkeerde bus stappen, als ze een bezienswaardigheid overslaan waar ze vlak langs komen, als ze de hele ochtend eerst massaal aan het wifi-en zijn en niet in beweging komen? (Nee!) Voor de leerling; de een wil geld uitgeven aan paardrijden, de ander gaat liever naar het strand , de volgende wil echt eerst nog even face-timen met het thuisfront. (Wie neemt de leiding? Komen ze er samen op een goede manier uit?). We zijn benieuwd naar de verhalen als ze weer ‘thuis’ zijn.

Aan boord wordt er niet geluierd, maar juist extra hard gewerkt. Vanmorgen is voor vertrek de salon helemaal leeggehaald en schoongemaakt, de kussens van de banken, de laptops en boeken staan beneden in de hutten. Martin en Sam (kapitein en stuurman) gaan schuren en de vloer en tafels opnieuw in de epoxy zetten, het schoenerzeil en de buitenkluiver zijn naar de zeilmaker, de buitenboordmotor van de bijboot moet worden gerepareerd, de kussens van de stuurhut worden gewassen, de thermostaat in de koelkast wordt gemaakt, in de SaS-stories worden de mentor- en stuurman-verslagen geplakt, alle toetsen en SaS-boxen worden gecontroleerd. Kortom: ‘vakantie’ in Portobelo.

En ondertussen zo’n vreemd gevoel. Het blijft toch gek, een leeg schip.

Mieke (projectleider aan boord)