Eindelijk gijpen!

24-11-2015 | 2015 - 2016

Een paar dagen geleden

Een paar dagen geleden kregen we het in onze wacht al te horen: als de wind blijft zoals hij nu is, gaan we gijpen! Met de goede hoop dat het in onze wacht zou zijn, heb ik de hele dag in spanning afgewacht. Niks… We zullen nog even moeten wachten.

Vandaag

Vandaag, nu ik het alweer bijna vergeten was, komt Neeltje de salon in gelopen. Tien mensen nodig om te gijpen! Drie seconden later stond ik uiteraard op het achterdek. Even voor de duidelijkheid: gijpen is een zeilmanoeuvre waarbij je het schip met de kont door de wind draait. Hierbij zouden de zeilen met een klap van de ene naar de andere kant van het schip kunnen vliegen, omdat de wind dan ineens van de andere kant van het schip komt en de zeilen dus hard weggeduwd worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen, om schade tegen te gaan. Vandaar dat je de zeilen langzaam naar de andere kant trekt. Een zwaar klusje dat alleen lukt door goed samen te werken.

Het gijpen was supergaaf om te doen: met negen andere SaS’ers en Sam aan de schoten zeulen en de enorme zeilen met gigantische houten gieken over het middendek trekken. Ik ben blij dat ik er bij was en kon helpen; ik had het absoluut niet willen missen

Nu net

Ik krijg nu net het geweldige nieuws dat er over zo’n 24 uur nog wel eens een gijp aan zou kunnen komen. Mijn dag is gemaakt en wie weet hebben we morgen weer geluk!!

THIJS