Naar Texel

27-10-2013 | 2013 - 2014

Vanochtend werd ik wakker om 7 uur, maar toen kon ik nog heerlijk even een uurtje lekker slapen dankzij de overgang naar wintertijd. Vandaag stond de reis naar Texel op de planning.

Er waren op het IJsselmeer hele heftige windstoten en grote golven en hier waren dan ook de eerste zeeziektegevallen… Er stonden minimaal vijf mensen aan de kant over te geven en ik heb mijn favoriete overgeefplekje gevonden.

Het grootzeil moest naar beneden omdat er teveel wind stond, maar toen gebeurde er iets vervelends. Als je het grootzeil naar beneden doet, dan heb je de klauw (die zit aan de mast vast) en je hebt de piek, dit is de andere kant van het groot zeil. Je moet altijd als je het grootzeil naar beneden haalt eerst de klauw en dan de piek naar beneden doen. Wat er misging is dat er in alle hectiek de klauw en de piek tegelijkertijd naar beneden zijn gegaan. Er kwam wind in het zeil en toen scheurde het! Maar onze kapitein Martin is zo professioneel dat we gewoon zonder hulp naar Den Oever zijn gezeild en hier hebben we in alle rust aangemeerd. Ik heb in de sluis in mijn eentje alle fenders (soort van afstoot blokken aan de zijkant van de boot) aan de bakboordkant gehangen.

Nu liggen wij in Den Oever in de haven en net heb ik samen met Anne-Fleur het grootzeil losgeknoopt. We hebben daarna met onze hele wacht, Aiken, Anne, Anne-Fleur, Aysha, Brechje, Youri en ik (Lexi moest vandaag de keuken doen) het grootzeil van de boot getild, netjes opgevouwen en toen was het wachten op de zeilmaker. Voorlopig blijven we nog even in Den Oever en dus kunnen we rustig en snel aan school werken. Maar pfoe, dat was heftig vandaag met de storm. De boot ging zo scheef dat er via de zijkant water naar binnenkwam en alles op onze kamer is naar beneden gedonderd en door elkaar gevallen. Maar het goede nieuws is dat het vandaag grote schoonmaak was en dat toen onze wachtgroep terugkwam van het zeil wegbrengen, onze kamer helemaal netjes en gedweild was.

Liefs,
Benno