Communicatiefoutje?

17-02-2024 | 2023 - 2024

We werden wakker in Viñales en zagen dat de elektriciteit die regelmatig uitviel het nu wel even deed. Dat betekende ook dat de wifi het deed en dat we even met thuis konden bellen. Na iets te lang gebeld te hebben, moesten we ons een beetje haasten. Op de planning stond om vandaag naar Cienfuegos te reizen. We hadden gisteren op straat een taxirit geregeld voor 30 euro per persoon. Met als voorwaarde dat we een minivan zouden hebben zodat we niet hoefden op te splitsen, want dat mocht niet van Sam.

Voordat we de taxi instapten haalden we nog een lekker ontbijtje en wat sandwiches voor in de bus. Eenmaal in onze prachtige minivan ontstond er wat chaos. De taxichauffeur en de regelaar die ons benaderd hadden, wilden dat we nu al betaalden in plaats van in Cienfuegos. Dat vonden wij geen goed idee en er ontstond een hevige discussie. Uiteindelijk pakte een van mijn mede SaS’ers het geld om te laten zien dat we het hadden, waarna dat meteen uit haar handen werd gegrist en werd onderverdeeld tussen de taxichauffeur en de regelaar. We vertrokken meteen daarna. Met een slecht onderbuikgevoel reden we weg en hoopten we dat de mannen zich aan hun woord zouden houden.

Net voor Havana stopte de taxi opeens. Wij dachten, fijn lekker onze benen strekken, maar dat was toch niet het geval. Onze taxichauffeur vertelde ons dat we moesten overstappen in twee klaarstaande auto’s. Maar dat kon voor ons niet want we mochten niet opsplitsen, iets wat zij maar niet konden begrijpen. Na dik een uur lang naast de weg te hebben gediscussieerd kwamen we met handen en voeten tot de oplossing dat we ons met zijn achten en alle backpacks in een auto gingen proppen. Ook moesten we nog eens 15 dollar bijbetalen. Het paste allemaal net (niet) en comfortabel was het zeker niet, maar we waren weer onderweg. Eenmaal in Cienfuegos voelden we onze benen zowat niet meer, maar iedereen was heel blij om de taxi uit te kunnen.

We wisten nog niet dat we aan de voet van een nieuw avontuur stonden. Een groepslid was zijn buiktasje in de taxi vergeten met een belangrijke document en zijn geld. Daar stonden we dan, de taxi was weg en we hadden alleen het telefoonnummer van de regelaar in Viñales. Met hulp van hele lieve locals hadden we na een halfuur de taxichauffeur aan de lijn die al ver weg was. De meneer die ons heeft geholpen is de volgende ochtend helemaal naar de taxichauffeur gereden en heeft het tasje opgehaald en naar onze casa gebracht. Wat een held!

Maarten