Muziek aan boord

05-02-2024 | 2023 - 2024

„Een blogje over muziek? Wat heeft dat te maken met School at Sea?“ hoor ik je al zeggen. Maar vergis je niet, deze boot leeft van muziek. Geen keukendienst zou tot een goed einde komen zonder een playlist en een box, en geen schooldag zou goed verlopen zonder oortjes en mp3-spelers. Soms hoor je zelfs in de stuurhut muziek klinken; en dan niet eens die van ons!

Er komt van alles voorbij: van klassiekers als Bohemian Rhapsody en Creep tot nieuwe pop van SZA en Dua Lipa, tot Eminem en Kendrick Lamar. Zelfs Nederlandse feest- en carnavalsmuziek staat geregeld aan. De box is heilig en als iemand een nummer stop zet, dan begint al snel een klaagzang om de stilte te vullen.

Ook betekenen oortjes duidelijk: ik wil niet gestoord worden. Hier maak ik zelf dan ook uitermate veel gebruik van, met oortjes op het achterdek (of, als we stilliggen, in het kluivernet) is het ideaal even bij te komen. Hier heb ik al uren doorgebracht, ondanks de beperkte voorraad muziek aan boord.

Wel heb ik iets geleerd over muziek onder de jeugd: de klassiekers beginnen weg te vallen. „The Rolling Stones? Nooit van gehoord.“ heb ik meer dan eens gehoord. Dus ouders en grootouders: neem jullie kinderen vooral mee in de muziek van jullie tijd. En probeer ook wat moderns, als jullie dat nog niet doen! Een leuke tijd voor iedereen.

Hier nog mijn top 3 albums waar ik voor het eerst aan boord naar luisterde, puur uit eigen muzieksmaak maar zeker leuk om naar te luisteren:

1 – Moral Panic – Nothing But Thieves (Pop-Rock / Rock, vol met goede teksten en een interessante sound. Ik raad de Orchestral Version – Live at Abbey Road van „Impossible“ aan. Deze variant staat hoog in de top 2000, de normale überhaupt niet!)

2 – Danger Days: The True Lives Of The Fabulous Killjoys – My Chemical Romance (Pop-Rock / Pop-Punk, een fictief conceptalbum over het leven van The Killjoys: antihelden in een post-apocalyptische wereld, die opstaan tegen een overheersend bedrijf)

3 – Now, Not Yet – half·alive (Indie Pop, een warm en leuk album met veel afwisseling en teksten over de weg vinden in het leven)

Probeer ze eens!
Felix