Landrotten

18-01-2024 | 2023 - 2024

Vandaag zeilden de 1-tjes het schip van San Blas naar Portobelo!

Ik ben een tweetje dus ik ging er vandaag een productieve schooldag van maken. Het is een kort tripje van ongeveer vijftig mijl dus we zouden er zo’n tien uur over doen. Alleen stond er een flink windje! Prachtig zeilweer, al hadden sommigen wat meer moeite met de weersomstandigheden. Er waren namelijk wel weer wat golven en er stond een behoorlijke deining. Dat is niet niks en iedereen moest wel weer even wennen dat ze niet rechtop konden blijven staan. Hetzelfde geldt voor vijf kratten vol met sinaasappels die me om de oren vlogen. We moeten weer even opnieuw leren wat zeevast ook alweer betekende. Gelukkig is er niets of niemand overboord gevallen.

Een aantal mensen kreeg flashbacks van de route L’Aber Wrac’h – Glengarriff want het was druk bij de reling. De lekkere cornflakes bij het ontbijt gingen er allemaal weer uit. Net alsof we nog nooit op open zee hebben gevaren! Om nou te zeggen dat ik me fantastisch voelde is overdreven, maar zeeziekte is natuurlijk geen excuus om niet aan je schoolwerk te zitten. Dus heb ik lekker de twee toetsen gemaakt die ik vandaag op de planning had staan. Wat denken jullie, zijn we door alle leuke excursies niks meer gewend?

Bij aankomst in Portobelo kon iedereen gelukkig weer lachen. Dit is het eerste land sinds Frankrijk dat geen eiland is! Portobelo was eeuwen geleden dé plek voor handelaars uit Europa. Omdat dit het smalste deel van Amerika is schepen aan de kant van de Stille Oceaan liggen die heen en weer naar Azië voeren met handelswaar en aan de kant van de Atlantische Oceaan lagen schepen die met dat handelswaar terug naar Europa voeren. In de baai waar we nu liggen was een grote verdedigingslinie voor vijandige schepen die de grote hoeveelheden waardevolle koopwaar hier wilden stelen. Delen hiervan zijn nog te zien. Het voelt wel machtig om hier met een soortgelijk schip zoals waar ze vroeger mee voeren, binnen te varen.

Vandaag kwamen ook Ed, Maartje en Tom aan boord. Ed en Maartje kennen we allemaal al van eerder in de reis en stuurman Tom heeft de jaren voor ons ook al meegezeild met School at Sea maar is voor ons wel een nieuw gezicht!

Tot de volgende keer!
Groetjes
Mees