Het ventilatorschema van hut 14

15-12-2023 | 2023 - 2024

Een goede ochtend begint met een briesje in je gezicht. Vanwege de warmte in, op en rondom de boot hebben ik en mijn hutgenootje uit noodzaak een ventilatorschema gemaakt. Niet een heel ingewikkeld schema overigens, want we wisselen elke nacht. Vanochtend had ik helaas niet het geluk om met het briesje, maar juist lekker bezweet wakker te worden. Vervolgens gaat er een weloverwogen en al vaak beoefend plan van start.

De eerste minuten nadat ik ben wakker gemaakt, nog voordat het besef van de hitte toeslaat, denk ik na over dingen als welke kleding ik aan doe en waar mijn schoenen staan. Dan is het tijd voor het spannendste deel. Alleen een goed getrainde achterkant-van-de-Thalassa-beslaper lukt het om dit deel van de test te doorstaan. Het is belangrijk om de perfecte balans aan te houden. Aan de ene kant moet er snelheid worden gemaakt, want hoe lang houd je de warmte nog vol? Maar aan de andere kant moet er ook niet teveel snelheid worden gemaakt, want de inspanning maakt de kans dat je er zonder kleerscheuren vanaf komt weer kleiner. Op mijn vlucht naar het achterdek groet ik op de gang mijn overbuurvrouw, een lotgenoot.

We ontbeten op het middendek en toen was het weer tijd voor school. De dagen op zee met hetzelfde weer, dezelfde horizon en dezelfde dagbesteding (school en wacht) beginnen wat op elkaar te lijken. Voor mij niet erg, want met school is het wel even tijd voor een kleine inhaalslag. De hele dag heb ik geleerd over de romantiek, het realisme en expressionisme; een SE literatuurgeschiedenis dat ik deze middag wil maken. Aan het eind van de schooldag, net na het vieruurtje, is het tijd voor mijn hoogtepunt van de dag! Nee, niet omdat ik dan weer een toets van mijn lijstje heb kunnen afstrepen en nee, ook niet omdat Sander of mijn school daar blij van worden. Nee, het goede antwoord is het toetsnoepje natuurlijk! Na anderhalf uur zwoegen om de vandaag geleerde informatie zo goed mogelijk te reproduceren stond ik aan Sanders bureau. Of er een traan of een lach op het gezicht van de leerling staat maakt niet uit. Hoe dan ook komt de grote pot tevoorschijn… Snoepje dan maar?

Nienke