In de ban van de scheepsovername

14-12-2023 | 2023 - 2024

Stel je voor. Je loopt rustig door de gang heen. Je bent net wakker en klaar voor een productieve schooldag. Je gaat aan tafel zitten voor een lekker bakje havermout en het eerste wat je hoort is „wat ga jij worden bij de scheepsovername?“. Dat is wat er de afgelopen paar dagen elke dag gebeurde. Het lijkt wel of we het nog maar over een ding kunnen hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf het ook alleen nog maar daarover heb. Het is ook wel heel erg spannend en leuk. Je merkt dat de hele boot competitief wordt. Er kan er natuurlijk maar een kapitein zijn. Dat word je niet zomaar. Je hebt kennis nodig over het schip en ervaring in leidinggeven. Er worden extra veel vragen gesteld bij de sailtraining en mensen willen graag nog even een keertje wachtleider zijn. De sollicitatiebrieven zijn bij veel mensen af en ingeleverd. Ook deden sommige groepjes extra hun best voor het SaS PO over koersen en zeilvoering. Iedereen is super enthousiast over onze eerste scheepsovername. Er worden al entertainmentteams opgericht en er zijn twee keukenteams die tegen elkaar gaan concurreren. Een paar willen personal assistant van Sander of Sam worden. Die krijgen dan een portofoon zodat ze oproepbaar zijn. Er komt misschien zelfs een journaliste met een scheepskrantje. Ik hoorde ook al iemand over de uitkijk die dan als eerste „land in zicht!“ ging schreeuwen.

Het gaat beginnen als we driehonderd zeemijl voor Dominica zijn en eindigt pas als het anker daar in het water ligt. Ik kan niet wachten! Wat zouden jullie willen worden bij de scheepsovername? Ik ga voor kapitein!

Groetjes
Mees