Een drukke wacht

09-12-2023 | 2023 - 2024

De dagen hier op de Atlantische oceaan zijn vaak heel rustig en hectisch tegelijk. Mijn dag begon om twaalf uur ‘s nachts met de wachtoverdracht. We dachten een rustige wacht voor de boeg te hebben en zo begon het ook. Even schoonmaken, een heerlijke wachtsnack eten, een observatie doen om te kijken of en hoeveel plastic en andere dingen er in het water drijven en wat zeiltjes zetten.

Opeens kregen we opdracht de zeilen op een enorm tempo te gaan zetten. Het was het doel om twee zeilen zo snel mogelijk te zetten en daarna ook weer te strijken. En het zou een wedstrijd tussen de wachten worden! Na wat aanpassing in tactiek ging het al best soepeltjes. Nu twee dagen later heeft iedereen het al geprobeerd en staat het record op 1 minuut en 16 seconden. Dit is de recordtijd van de bemanning (Sam en Maartje) en zij hebben deze tijd met z’n tweeën neergezet terwijl wij met de wacht met z’n vieren zijn…

Na onze wacht zijn we snel ons bed in gedoken om een poging te gaan doen om te slapen, want in al onze hutten is het al best warm.
Het slaapritme dat je hebt met de twaalf tot vier wacht is omgekeerd, want je moet midden in de nacht vier uur lang gefocust zijn. Je leert wel om heel veel heerlijke power naps te nemen door de dag heen.

groetjes
Maarten