Weer in Nederland

20-10-2023 | 2023 - 2024

Na een heerlijke nacht merkte ik iets raars: het schip bewoog niet meer!

Wat was er aan de hand? We waren in de nacht teruggevaren naar Den Helder en lagen nu midden in de stad. Er moest iets nagekeken worden en ook gingen we schuilen voor slecht weer. Dit moest ik even verwerken! Ik schoof aan bij het ontbijt. Helaas weer rijstepap van de licht aangebrande rijst, dus even slikken was het wel.

Redelijk snel daarna kregen we te horen: we gaan (bijna) met zijn allen naar een museum! Klinkt leuk, alleen het was hondenweer buiten, en we moesten lopen. Niemand had er dus eigenlijk zin  in. Maar goed, we gingen. Door regen, wind en kou kwamen we aan bij het Reddersmuseum, een museum over de kustwacht en redders voor mensen op zee. Hier kregen we een audiotour en keken we rond en na een tijdje kwamen we aan op een plek waar je knopen kon leren. Een halve steek kan iedereen natuurlijk, en een achtknoop, platte knoop en mastworp lukt ook nog wel, maar voor een paalsteek bleek ik te onhandig. Zelfs met het verhaaltje van de slang en het meertje kon ik het niet. Dus uiteindelijk gaf ik het op, en heb ik met de groep in de koffiehoek staan praten, zonder koffie.

Toen we terug waren gelopen, weer door de wind, kou en regen, hoorden we na de lunch al snel:  „we gaan ook naar het andere museum!“. Wéér door de kou en regen dus op naar het Marinemuseum. We kwamen doorweekt aan. Ik ging met Simon, die het museum al kende, op pad. We hebben samen ongeveer elk interactief ding uitgeprobeerd, erg leuk. We speelden ook nog een potje zeeslag. Daarna gingen we weer, door weer en wind, terug naar de boot. Bij terugkomst nog een potje schaken, helpen met het roer in de stuurhut samen met Sam (kapitein), Ed (stuurman) en Gaius (SaS’er), een heerlijk diner met voortreffelijke aardappeltjes, lekkere sla en salades en goed gemaakte bloemkool, nog een spelletje en dan vroeg in mijn bed, want ik had de dag erna keukendienst. En dat betekent stipt om 06:00 uur melden in de eetzaal.

Dat was onze 20 oktober!

Ik geniet nog steeds van de reis, en hoewel er ups en downs zijn is het erg leuk en gezellig. Ik hoop dat iedereen die dit leest ook een superleuke 20 oktober had en zich afvraagt: zou ik ook SaS hebben gedaan als ik dat had kunnen doen?

Groeten!
– Felix