Hoe ver ben jij al met de paklijst?

29-09-2023 | 2023 - 2024

Met nog zo’n drie weken te gaan was het afgelopen weekend tijd voor de laatste bijeenkomst aan wal voor School at Sea 2023-2024. De voorbereidingen van de nieuwe lichting School at Sea’ers zijn in volle gang en er moet nog veel gebeuren. Op school bespreken zij met hun docenten welke leerstof ze de komende zes maanden moeten doorwerken, de voorwerpen op de paklijst moeten verzameld worden en er moet natuurlijk ook nog afscheid genomen worden van vrienden en familie.

Deze bijeenkomst is elk jaar de eerste bijeenkomst dat ook de ouders bij elkaar komen. Tot nu toe was School at Sea echt iets van het eigen gezin waar je samen naartoe leeft, maar op deze dag ervaren ouders dat er in 36 andere gezinnen iets vergelijkbaars gaande is. En toch, toch merk ik elk jaar in de oudergesprekken dat het voor iedereen anders is. Sommige ouders zijn al maanden geleden begonnen met pakken, andere zijn meer van de korte termijn en beginnen dit weekend om de bagage bij elkaar te zoeken. Dat is voor iedereen anders en dat is natuurlijk prima, zolang ze 15 oktober maar halen 🙂

Voor mij wordt het de 6e reis. Qua paklijst en bagage val ik inmiddels ook in de laatste categorie: een weekend van tevoren beginnen is vroeg genoeg. Ik weet nog goed dat ik jaren geleden inderdaad óók al weken van tevoren begonnen was en bijvoorbeeld uitgebreid onderzoek had gedaan naar zeillaarzen en hangmatten. Wat scheelt het een hoop dat ik nu gewoon weet wat ik kan verwachten en alles al in de kast heb liggen! Om dus mijn eigen vraag te beantwoorden: ik ben eigenlijk nog niet begonnen aan de paklijst, maar ik weet dat ik alles heb en waar het (ongeveer) ligt. Komt goed!

Ondanks dat het de 6e keer wordt, kijk ik er wel ook weer naar uit. Elk jaar weer zijn er onderweg unieke ervaringen die je niet kunt voorspellen. Wie had vorig jaar rond deze tijd gedacht dat we midden op de oceaan een wilde zeeschildpad zouden vangen om uit een net te bevrijden? Ik zie SaS een beetje zoals sommige docenten op school hun werk ook zien: ja, je doet elk jaar ongeveer hetzelfde, maar de groep is elk jaar anders en er gebeuren elk jaar onverwachte en leuke dingen. Dat is wat het leuk houdt en waarom ik er ook dit jaar weer bij ben.

Hoe dan ook: nog maar 16 dagen! Misschien dit weekend toch maar eens aan m’n paklijst beginnen. Voor je het weet is het 15 oktober…

Sander (onderwijscoördinator aan boord, 2023-2024)