“School at Sea is waardevol, juist nu” – Minxia (SaS 12/13)

16-06-2023 | 2022 - 2023

Ongeveer twee weken geleden stond één van onze kandidaten voor School at Sea 2023-2024 in de rubriek “Mijn toekomst” van de NRC. Daarin vertellen jongeren over hun ideeën en plannen. Thijn vertelde volop over zijn ambities om komend schooljaar mee te gaan met School at Sea en wat hij onderweg allemaal hoopt mee te maken en te leren. Maar hij vertelde óók over ons Fundraising Traject. Het Fundraising Traject is een ontwikkelingsprogramma waarin wij de School at Sea-kandidaten mentaal én financieel voorbereiden op deelname aan School at Sea. Dit begint bij het leren van een aantal tools die hen een dosis positiviteit geven, aanspreken op het nemen van eigen verantwoordelijkheid en helpen om met tegenslag om te gaan. Zo kunnen onze kandidaten met (zelf)vertrouwen aan de slag gaan met hun fondsenwerving. Het hele artikel kun je HIER op de site van het NRC lezen.

Als reactie op Thijn’s verhaal kwam er al snel een opiniestuk met de pakkende titel Welk kind kan 26.000 euro voor een zeilreis betalen?In dit stuk wordt de aanname gedaan dat deelnemers aan School at Sea toch vooral door hun rijke ouders gesponsord worden en dat het Fundraising Traject een “uitvlucht” is omdat School at Sea geen beurzen aanbiedt. Dat is bij een groot deel van onze alumni, die juist wél een groot deel van het geld of soms zelfs ál het geld zelf bij elkaar gekregen hebben, in het verkeerde keelgat geschoten. Bovendien is er wél een SaS-fonds waar kandidaten een aanvraag voor kunnen indienen.

Voor Minxia (SaS 2012-2013) was dit reden genoeg om zelf in de pen te klimmen en een brief naar de NRC te sturen: “Zonder hulp van ouders“. Haar verhaal laat zien dat School at Sea écht voor iedereen haalbaar is, mits je er voor gaat en proactief aan de slag gaat.

Minxia had eigenlijk een langer stuk geschreven, waarin ze ook uitgebreid vertelde over wat School at Sea haar allemaal heeft gebracht, zoals het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid om óók op de universiteit haar eigen pad te volgen. Helaas mogen ingezonden brieven in de NRC niet te lang zijn, dus veel daarvan is geschrapt voor publicatie. Hieronder kun je Minxia’s oorspronkelijke artikel teruglezen.

Meer weten over School at Sea en ons Fundraising Traject? Meld je aan voor een van de informatiebijeenkomsten en we vertellen je alles over de reis én de financiën. Wil je zelf een rol spelen in het Fundraising Traject, of wil je het SaS-fonds financieel ondersteunen om de droom van onze kandidaten waar te maken? Neem dan contact met ons op via info@schoolatsea.com.