Ogen open en anders BOEM!

10-04-2023 | 2022 - 2023

We varen nu midden in het Engels Kanaal. Het is behoorlijk druk, er zijn heel veel schepen. Uitkijk houden is nu een belangrijke taak tijdens de wacht. Dit doen we door buiten, op de radar en de elektronische kaart te kijken. Op de elektronische kaart kun je verschillende informatie vinden over schepen, zoals hoe lang ze zijn, hoe snel ze varen en waar ze naartoe gaan. Een heel handig gegeven is de (T)CPA. Dat staat voor (Time to) Closest Point of Approach, oftewel hoe dicht we bij elkaar in de buurt komen en hoe lang dat dan nog duurt, als we allebei onze koers aanhouden. Dit kan soms best nauw komen op een halve mijl of zelfs een paar honderd meter.

Dat klinkt als best veel, maar in de scheepvaart heb je natuurlijk veel gigantische vrachtschepen met enorme massa en dus ook met een veel langere stopafstand. Al ver van tevoren maak je keuzes hoe je dit gaat aanpakken, gebaseerd op eerdere ervaringen en geleerde theorie.

Dit is dan ook waar we de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest als kapitein, stuurmannen en bootsmannen van de scheepsovername. De vijfde scheepsovername is namelijk vanochtend begonnen. Ofwel, nog 300 zeemijl naar huis, hopelijk zonder aanvaringen.

Nathan