Stoofpot à la vloer

16-03-2023 | 2022 - 2023

Terwijl de Thalassa vandaag met 10 knopen over de zee scheurt en er golven over dek spoelen, staan in de keuken drie SaS’ers te strijden. De keukendiensten gaan gewoon door, ook al gaan we heel erg heen en weer. Die 47 personen aan boord moeten namelijk wel gewoon eten.

Na het ontbijt help ik even spullen wegbrengen naar de keuken. Op datzelfde moment heeft het schip zin om even heerlijk te gaan bewegen en begint er dus van alles door de keuken te vliegen. De inhoud van het schaaltje sojasaus, dat net nog bij het ontbijt stond, ligt nu over de hele keukenvloer verspreid. Het wordt glad in de keuken, en de biobak en een mede-SaS’er gaan ook om. Dit soort momenten komen tijdens keukendiensten in deze omstandigheden vaker voor. Zo ben je als keukendienst bijna meer bezig met dingen zeevast neerzetten en schoonmaken dan met daadwerkelijk koken.

Dingen die de rest van de dag nog door de keuken zijn gevlogen zijn: een pan die werd gelanceerd vanaf het aanrecht, een schaal met groenten, een halve pan stoofvlees, een bak met kaassaus, een kan met water over een SaS’er heen, de biobak nog drie keer vaker (natuurlijk wel met verrotte inhoud), lege pannen van het gasfornuis af en de halve inhoud van de koelkast.

En dan nog is de keukendienst in staat wat lekkers op tafel te zetten en is de vloer aan het eind van dit alles toch gewoon weer schoon. Respect!

Esmee