Sigarenzoektocht

17-02-2023 | 2022 - 2023

Bij het bekendmaken van de groepjes voor de eigen reis, vertelde Sam ons dat we allemaal vijf sigaren mogen kopen. Dat heeft te maken met dat elke volwassene een bepaald aantal sigaren naar Nederland mag vervoeren, maar we hebben natuurlijk niet zo veel volwassenen aan boord dus kan niet iedereen heel veel sigaren kopen.

Tijdens de zoektocht naar sigaren hoorden wij van sommige Cubanen dat je het best sigaren in Havana, waar de fabrieken zijn, kan kopen. Van anderen hoorden we dat je ze juist het best in Viñales kan kopen, omdat daar de tabaksplantages zijn. Wij besloten ze in Havana te kopen. Dus gingen we naar een fabriek, maar helaas, die was dicht. Gelukkig leidde een mannetje ons achter de fabriek langs, waar we volgens hem ook wel sigaren konden kopen. We kwamen echter terecht in een donker steegje. De man wou dat we mee naar boven gingen, maar dat vertrouwden we niet helemaal, dus lieten hij en een ander ons onderaan het gebouw verschillende sigaren zien. Hier hebben twee mensen uit mijn groepje sigaren gekocht. Ze twijfelden nog wel of de sigaren echt waren, maar ze hebben ze gecheckt door eraan te ruiken. Ze hebben ze ook nog laten controleren bij een vrouw in onze casa particular en zij zei dat ze echt waren. Maar ja, het echte bewijs komt natuurlijk bij het roken, en dat kan pas in april…

Ook hebben we in Viñales een tabaksplantages bezocht, waar ze ons lieten zien hoe ze sigaren maken. Hier hebben een groepsgenoot en ik onze sigaren gekocht. Direct van de boer, dus lekker duurzaam. De zoektocht naar sigaren is geslaagd!

Josien