Cuba is net even anders

15-02-2023 | 2022 - 2023

Cuba valt te omschrijven in één zin: Cuba is net even anders. De natuur waar wij tussendoor hebben gefietst en paardgereden hebben, is echt prachtig. De mensen die we hebben ontmoet in de casa’s, op straat en tijdens de taxiritten zijn heel aardig. En de tabaksplantages zijn heel bijzonder en interessant (met natuurlijk een heel leuk eindresultaat).

Maar sommige dingen zijn we alleen gewoon net niet gewend. Zo heb je in de wc soms geen wc-bril, wc-papier of doortrekknop, maar wel een typemachine en camera om dit bijzonder moment vast te leggen. Waarom? Omdat Cuba net even anders is.

Of zijn er in de auto’s geen snelheidsmeters en moet je de ramen met sleuteltje 12 opendraaien. Omdat Cuba net even anders.

Ook is het ijs zout, maar kost een ijsje wel maar 20 cent. Omdat Cuba net even anders is.

En ook lijkt het soms omdat de hele straat gevuld is met managers, omdat je om de 5 minuten wordt aangesproken door een willekeurige Cubaan die wel even je hele reis voor je wil regelen (eerst gratis, maar als hij klaar is wil hij of zij opeens toch wel een vergoeding). Omdat Cuba net even anders is.

Zo is Cuba dus echt een prachtig land met heel veel nieuwe ervaringen en gebruiken die we helemaal niet gewend zijn in het westen. Het is alleen gewoon net even anders.

Jonas G