Kura Hulanda

06-01-2023 | 2022 - 2023

Dag nummer twee op Curaçao begint met een halve schooldag. Tegen de lunch is er verteld dat we 40 minuten later op de kant moesten verzamelen zodat we naar het slavernijmuseum Kura Hulanda kunnen vertrekken. In het museum krijgen we in twee groepen een rondleiding van een gids.

In het museum zien we martelwerktuigen en verhalen over echt bestaande tot slaaf gemaakte mensen. Dit is best wel heel heftig. Ook is er uitgelegd welke rol Nederland, Afrika, de Antillen en andere Europese landen hadden in het verleden van de slavernij. Aan het eind van de rondleiding is het tijd voor een feestje volgens onze gids. Twee anderen en ik zijn in de komende maand jarig dus is voor ons met djembés lang zullen ze leven gezongen. Dat werkt als een manier om ons iets minder neergeslagen te laten voelen.

Deze dag had een heftige emotionele impact op mij en ook op anderen.  We wisten allemaal wel iets over dit onderwerp, maar als je het dan ook echt ziet door middel van zo’n museum, is het nog impactvoller.

Janske