Een double gijp

03-01-2023 | 2022 - 2023

We zijn vandaag niet één maar twee keer gegijpt! We varen op dit moment van Dominica naar Curaçao en de wind staat precies in die richting. Goed nieuws zou je zeggen maar niet voor de Thalassa. Ruime wind, dus net niet precies van achteren, werkt veel beter voor ons. Dat betekent veel gijpen!

Al met het eerste ochtendgloren werd iedereen erbij gehaald om te helpen met de gijp. En dit was niet zo maar wat, want Sam kwam met het nieuws dat we gingen gijpen en alle zeilen lieten staan. Dit betekent een boel geregel. Gelukkig stonden we met een boel man. Met ongeveer 25 man hebben we een succesvolle gijp uitgevoerd. Even voor de niet-zeilers: dit is draaien met het schip met de wind mee. Hierbij moeten alle zeilen naar de andere kant getrokken worden zoals de stagzeilen en groot stagzeilen, maar eerst moeten de fokken en kluivers overgetrokken worden en er moet natuurlijk gebrast worden.

Zodra het erop aankomt heerst er een stilte over het dek totdat iedereen het signaal krijgt dat we gaan gijpen. Dat is iedereen hyperalert van de adrenaline en is iedereen keihard aan het trekken en doen. De roerganger stuurt het schip de gijp in door heel hard af te vallen (voor de niet-zeilers: dat is wegsturen van de wind) en in één keer klappen alle zeilen gecontroleerd de andere kant op. Toen hebben we dus met z’n allen gegijpt. En het is zeldzaam als dit 2x op een dag gedaan wordt, maar aan het eind van de dag was het alweer zo ver. De tweede keer werd de gijp zelfs geleid door een mede SaS’er en omdat iedereen al weet wat hij moet doen, ging het zelfs nóg soepeler.

Fien