Toby

12-12-2022 | 2022 - 2023

Er is nooit een saaie dag aan boord van de Thalassa. Vandaag al helemaal niet!

De dag begon erg rustig. Er was weinig wind dus kachelden we onder zeil rustig door op weg naar Dominica. Vlak voor de lunch werd het interessanter; de plasticvanger (met koosnaampje Toby) van de Ocean Movement werd te water gelaten. Wij helpen hen door metingen te doen om er achter te komen hoeveel microplastic er in het water zit. De vanger zelf is een best flink geval met een aluminium voorkant en een lang net erachter. Het water stroomt er doorheen, maar al het andere, van zeewier tot plastic, blijft er in zitten.

Na een tijdje hebben we hem er weer uit gehaald, en wat bleek? Hoewel er vooral erg veel zeewier en een aantal garnaaltjes in zaten, hebben we er na veel gespit allemaal kleine stukjes plastic in gevonden. Die bewaren we in een petrischaaltje zodat de Ocean Movement er in Nederland meer onderzoek naar kan doen.

Om te bedenken dat we zo ver op zee zitten, met niks om ons heen en dat we dan nog steeds plastic vinden is echt bizar. Je kan hier dagen varen zonder ook maar één boot te zien, maar als je voor drie kwartier een net in het water hangt heb je zo een stuk of dertig stukjes mini-plastic.

Voor nu mag Toby weer even uitrusten van zijn werk.

Lieve B