Rikken

10-12-2022 | 2022 - 2023

Rikken. Het meest gespeelde spel op de Thalassa. Het is geïntroduceerd door onze talendocent Michiel en je speelt het met vier mensen en speelkaarten. Ik zal het even uitleggen.

Het doel van het spel is om een aantal slagen te halen. Je haalt slagen door de hoogste kaart op te leggen. De rangvolgorde is volgens de normale volgorde. Als je speelt moet je kleur bekennen dus schoppen op schoppen en harten op harten. Als je niet meer dezelfde kleur kan opleggen moet je een kaart van een andere kleur opleggen, maar dan win je de slag niet. Als je de slag hebt gewonnen mag jij als eerste opleggen.

Aan het begin van het spel krijgt iedereen 13 kaarten. Let op: niet schudden! Ook niet als je net een ronde hebt gespeeld. Als iedereen de kaarten heeft begint de biedings-fase. De persoon links van degene, die heeft gedeeld, begint. Je kan in volgorde van laag naar hoog: rikken, 8 alleen, pieken, 9 alleen, misère, 10 alleen, 11 alleen, 12 alleen, 13 alleen. Snappen jullie het nog?

Als je rikt, kies je een troefkleur en dat doe je als je veel en hoog van een kleur hebt. Een troef gaat boven alle andere kleuren. Je vraag ook nog een aas mee, dus dan kies je een aas die je niet hebt en met de persoon die die aas heeft speel je dan samen. Met je teamgenoot probeer je 8 slagen te halen. Bij 8 alleen probeer je acht slagen alleen te halen. Dan heb je nog pieken en misère. Bij pieken probeer je één slag te halen, niet meer niet minder. Dit kan met meerdere mensen tegelijk, en bij pieken heb je ook geen troefkleur. Voor misère mag geen enkele slag van jou zijn.

Begrepen? Rikken maar.

Leo