Koken met een beperking

30-11-2022 | 2022 - 2023

Mijn keukendienst gaat van start om 06.00 uur. Ik begin al aan de lunch en de andere twee dames doen het ontbijt. Ik was groenten aan het snijden en merkte de eerste beperking. Het schip beweegt namelijk nu heel erg van bakboord naar stuurboord omdat we voor de wind varen. En in de keuken merk je dat heel erg.
Bijvoorbeeld als je je messen niet zeevast legt dan vliegen ze door de lucht. Dus: dichte schoenen aan in de galley!

Of als je een snijplank niet op een antislipmatje hebt staan, valt die binnen vijf seconden van het aanrecht. Heel eerlijk gezegd: af en toe gaat het fout. Het beslag van de koekjes voor het 4-uurtje was gaan schuiven en bijna op de grond beland. En de koelkast is ook open geslingerd, waardoor een aantal restjes op de grond was gekomen. Oftewel het koken voor 50 man is een nóg minder groot genoegen als alles ook nog eens slingerend moet.

Uiteindelijk is alles goed gekomen, maar niet geheel zonder schade aan mens en eten. Want ook wijzelf worden gelanceerd. De schade aan mensen blijft gelukkig bij een paar blauwe plekken en een paar kleine sneetjes. Dat hoort erbij. Dus sluit ik af met: C’est la vie!

Janske