De langste wacht

05-11-2022 | 2022 - 2023

Of: de wacht waarin niemand het 399 meter lange vrachtschip naast ons heeft gemeld.

Niemand had verwacht dat een extra uurtje wacht zo lang zou lijken. Tijdens onze wacht is de klok verzet, en dat was niet in ons voordeel. Mijn groepje en ik hebben de wacht van 4 tot 8, en we hadden ons vrijwillig aangemeld om dan maar een uurtje extra te draaien (is mij verteld in elk geval). Voor iedereen die niet weet wat wachtlopen is zal ik het even uitleggen, voor iedereen die het al wel weet, geniet ervan 🙂

Tijdens een wacht heb je zorg voor het schip. Dat kan zijn wc’s schoonmaken, afval knippen, brood bakken en nog veel meer dingen. Ook moet je zorgen dat het schip goed blijft zeilen door te sturen en zeilen te zetten of weg te halen. Daarnaast is er nog een taak die je moet volbrengen, namelijk schepen, lichtjes en weersveranderingen melden. Dit is tijdens mijn wacht niet zo soepel gegaan. Iedereen was afgeleid en was lol aan het maken met mensen die bij de wacht kwamen buurten. Ik was rustig sterrenbeelden aan het spotten met een mede-SaS’er (dus eigenlijk ook niet goed uitkijk aan het houden…) toen we ineens een gigantisch schip naast ons zagen. Voor ons gevoel was dat grote gevaarte vlakbij. Hij bleek zo’n twee zeemijl van ons vandaan, maar ook op die afstand lijkt een schip van 399 meter nog best groot.

“Die zal al wel gemeld zijn” dachten we. Maar nee. Niemand had het schip van bijna een halve kilometer gezien, voordat ‘ie praktisch naast ons voer.

Sam zelf had dat schip natuurlijk al gezien toen het nog maar een stipje op de horizon was, maar hij was niet al te blij met ons. We hebben een uitbrander gekregen over onze onoplettendheid en er mogen nu geen andere mensen meer bij de wacht rondhangen. Jammer, maar ook wel terecht natuurlijk. Wachtlopen en uitkijk houden zijn grote verantwoordelijkheden die we serieus moeten nemen.

Groetjes!

Lieve B