Hermientje

04-03-2022 | 2021 - 2022

Vandaag ga ik het hebben over Hermientje. Hermientje is namelijk iets heel bijzonders. Levend brood!

Aan boord van het schip is alles net anders dan op het land. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar even naar de supermarkt als er iets op is. Een paar weken geleden kwamen we erachter dat er nog maar bijzonder weinig gist aan boord was. Aangezien we ons eigen brood bakken en een lange oversteek aan het maken zijn, is dat een probleem. Direct gingen we op rantsoen en gebruikten we nog maar de helft aan gist van wat we eerst deden. 

Daarnaast ben ik met een medeleerling begonnen om zelf gist te maken van van alles en nog wat. Eerst hadden we water en bloem, maar dat ging telkens dood, dus dat werkte niet. Daarna zijn we overgestapt op krenten en de gevreesde en gehate bakbanaan in een potje. Dat werkte bijzonder goed! Na 3 dagen heen en weer schudden kwamen er belletjes in het water. Stap 1 was gelukt: het gist in het fruit was tot leven gekomen. 

Nu nog brood bakken. Hier kwamen we weer een nieuw obstakel tegen, zoals een weegschaal gebruiken. Afgezien van het feit dat alles er telkens afgleed en omviel, kwam er door de golven ook niet 1 gewicht, maar schoot het wijzertje alle kanten op. Vrij problematisch…

Uiteindelijk zijn we met een ingewikkelde rekensom met de dichtheid van bloem en zo (waar natuurkunde allemaal wel niet goed voor is hè Sander:) toch op de goede verhoudingen uitgekomen. Nu wordt ons brood elke dag weer een stukje beter!

Roos