Sam: docent sailtraining

01-12-2021 | 2021 - 2022

Vandaag leek een normale schooldag te zijn. Tot de eerste sailtraining van de oversteek, verzorgd door Sam.

Vandaag was het tijd voor mijn schooldag. Dat betekent negen uur (een poging tot) concentreren op school en studieontwijkend gedrag vertonen. Sommige mensen knallen keihard aan school en anderen leven van pauze tot pauze. Wanneer deze weer voorbij is, moeten ze vervolgens worden aangemoedigd door een docent omdat het nu toch weer schooltijd is.

Aan het eind van de schooldag was het tijd voor de eerste sailtraining van de grote oversteek. Onze enige echte docent sailtraining Sam kwam ons een lesje geven ter voorbereiding op de scheepsovername. We kregen een lesje over welke zeilen er gezet moeten worden bij welke windkracht en koers. Ook heeft papa Sam het uitgebreid over navigatie gehad en om een lang verhaal kort te maken heeft hij ons uitgelegd dat er geen ene fluit van het magnetisch stuurkompas klopt.

De enthousiastelingen die graag kapitein of stuurman willen worden, letten extra goed op. We hebben het verschil geleerd tussen het stuurkompas, de true heading en de course over ground en hoe we deze zelfstandig kunnen berekenen. Want stel dat de navigatie besluit ermee op te houden, moeten we natuurlijk nog wel weten welke kant we op gaan en dat we in plaats van op Dominica niet in Brazilië uitkomen.

Na de uitgebreide uitleg tijdens deze eerste denderende navigatietraining deden onze hoofden pijn van alle heftige informatie en moesten we even alles laten bezinken tijdens het avondeten. Daarna ging mijn schoolploeg weer vroeg naar bed want het is vannacht weer tijd voor de nachtwacht.

-Floris-