Rondje Nederland

27-09-2021 | 2021 - 2022

Eén van mijn guilty pleasures is een bezoekje aan McDonald’s. En ja, we kennen natuurlijk allemaal wel de uitspraken over “na een uurtje weer honger”, “niet eens lekker” of “écht ongezond”. Maar daar trek ik me deze drie weken even niks van aan.

Ik ben namelijk op tournee. Op tournee door heel Nederland, om de scholen van de SaS’ers te bezoeken en de gang van zaken met hun contactpersonen te bespreken. Van Sneek tot Valkenburg aan de Geul en van Doetinchem tot Bergen op Zoom. Kilometer na kilometer snelweg leg ik af en soms zit er een paar uur tussen twee gesprekken. Tsja, waar stop je dan langs de snelweg als je wat tijd over hebt en misschien ook nog wel wat wilt kunnen e-mailen? Precies ja.

Mijn vaste bestelling? Een grote koffie, een stukje cheesecake (mét slagroom) en een simpele hamburger. Soms doe ik gek en neem ik een cheesburger, of zelfs een McCrispy Chicken. Je leeft maar één keer, toch?

Maar goed, het gaat natuurlijk om de schoolgesprekken! De SaS’ers zijn sinds mijn introductie eind augustus op school aan de slag gegaan met hun voorbereidingen. Ze maken afspraken met hun vakdocenten over opdrachten en toetsen die ze onderweg zullen maken, of uitstellen tot in mei 2022. Tijdens het gesprek bespreek ik met mijn aanspreekpunt op school hoe het praktisch allemaal gaat werken, hoe bereikbaar het schip nu eigenlijk wel of niet is en hoe het er met het maken van toetsen aan toe zal gaan. We bespreken de vorderingen van de SaS’ers in hun voorbereidingen en ik vertel iets meer over de SaS-story, het portfolio en reisverslag dat elke SaS’er onderweg bijhoudt. Vragen over bepaalde soorten opdrachten of leermateriaal worden beantwoord en na afloop is het voor iedereen weer ietsje duidelijker wat precies de bedoeling is.

Ik heb er nog even aan gedacht om deze gesprekken vooral via Teams te gaan doen. Sinds het thuisonderwijs is iedereen dat natuurlijk een stuk meer gewend, maar ik merk nu na de eerste week met gesprekken dat het stiekem wel gewoon erg fijn is om even bij elkaar te komen. Dat praat toch wat makkelijker en ik vind het leuk om te zien dat heel veel contactpersonen op de scholen ook erg enthousiast zijn over School at Sea.

En natuurlijk het allerbelangrijkste: als de gesprekken op Teams zouden zijn, zou ik niet bij de McDonald’s kunnen stoppen voor een snackje. 🙂

Sander Habets
Onderwijscoördinator aan boord 2021-2022