Wat maakt SaS speciaal?

02-03-2020 | 2019 - 2020

Deze keer eens iets anders dan een overzichtje van de dag. Velen van jullie denken vast het antwoord al te weten. Het is een project waarmee jongeren de wereld rondreizen! Duh! En natuurlijk is dat niet niks; elk van ons heeft er hard voor gewerkt en het is het 100% waard.
Maar dat is niet het enige; School at Sea is niet alleen een vakantie van een half jaar. Het is een ontdekkingstocht. Je leert nieuwe dingen over de wereld, maar ook over jezelf.
Persoonlijk heb ik ook wat dingen geleerd op SaS en die ik met jullie wil delen. Mijn top drie is:

3: Zelfkennis
Ik heb veel over mijzelf geleerd in de afgelopen viereneenhalve maand. Natuurlijk was het al geen geheim dat ik niet perfect ben, maar dat ben ik ook zelf wat meer gaan inzien. Ik kan soms erg druk zijn en mensen storen zich daar weleens aan. Op dit moment ben ik druk bezig om dat te veranderen.

2: Bewust zijn van geld
Tijdens School at Sea krijgen we vrije tijd en hebben we twee eigen reizen. Bij beide dingen speelt geld een belangrijke rol. In Nederland heb ik wel eens de neiging om al mijn geld in een keer op te maken in plaats van te sparen voor iets waar ik meer aan heb. Gedurende deze reis heb ik geleerd om met meer beleid met mijn geld om te gaan en eerst na te denken of ik dingen wel echt wil kopen.

1: Privileges
Op SaS hebben wij het helemaal niet slecht; we hebben fijne bedden, constant schoon drinkwater en laptops zonder dat wij die hebben hoeven aanschaffen. Toch als je zo terugkijkt naar Nederland, zijn er een paar dingen die we hier niet hebben. Zodra je daarnaar kijkt, realiseer je je hoe goed ons leven eigenlijk is. We kunnen thuis langer dan drie minuten en vaker dan eens in de twee dagen douchen, we hebben constant een koelkast waar we uit kunnen pakken wat we willen en er is altijd wel ergens een plek om even alleen na te kunnen denken. Dat geldt niet voor het leven aan boord.

Dat gezegd hebbende zou ik mijn keuze om mee te gaan voor geen goud veranderen.

Tijl