Veel gebeurd

24-02-2020 | 2019 - 2020

Vanochtend werd ik gewekt voor mijn derde dag keukendienst van de scheepsovername. Na twee dagen strijden hadden we afgesproken om het vandaag wat rustiger aan te doen. Wij zijn met zijn vieren in de keuken, dus we hadden afgesproken dat twee het ontbijt zouden maken en ik met nog iemand even mocht uitslapen. De andere uitslaper en ik zouden dan de afwas doen, zodat de twee die het ontbijt hadden gemaakt even konden uitrusten. De rest van de dag hadden we ook nog een aantal lange pauzes.

Terwijl we op het achterdek groentjes aan het snijden waren, werd er iets geroepen over een losgeslagen lijn op het voordek. Ineens komt ook de nautische bemanning naar beneden sprinten en even later komen er twee huilende leerlingen voorbij. Niemand snapt wat er aan de hand is.

Als de schrik er een beetje vanaf is, ontstaan er allerlei heftige verhalen. We worden allemaal naar het achterdek geroepen door Sam, iedereen moet zelfs uit zijn bed komen. Daar vertelt Sam wat er was gebeurd. Bij het aantrekken van de schoot van een van de kluivers was de lijn losgeschoten en gaan rondvliegen. Twee leerlingen waren geraakt en hadden nu een paar blauwe plekken/schaafwonden. Sam zei dat dat kan nou eenmaal gebeuren op een zeilschip en dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand was. Iedereen is er met de schrik en (en wat schaafwonden) vanaf gekomen. Daarna werden we op ons hart gedrukt dat we echt niet sterker zijn dan een zeil en de wind die een schip van een paar honderd ton vooruit trekken, dus dat we voorzichtig moeten blijven.

Een paar uur later zijn we druk bezig in de keuken, als ineens een mede-SaS’er de (relatieve) rust komt verstoren met een gigantische dooie barracuda (van ongeveer een halve meter), gevangen door matroos Alex. Het beest is al schoongemaakt en nu willen ze dat beest in de koelkast leggen. We staan op dat moment al met vier mensen in de keuken en het is er dus goed vol. Eerst wil de proberen we de vis in een pan doen, maar dat past niet. Dan maar op een schaal. Past ook niet. Uiteindelijk stel ik voor om de vis gewoon in te pakken met vershoudfolie en dan op een schaal in de koelkast te leggen. Zo gezegd zo gedaan.

Eindelijk kunnen we weer rustig verder met de keukendienst…

Maaike