Zeilen zonder kompas?

18-12-2017 | 2017 - 2018

Zeilen zonder kompas, huh!? Kan dat? Ja natuurlijk kan dat! En wij kunnen het nu ook.
Tijdens onze wacht heeft Sam het kompas en de roeraanwijzer afgedekt zodat wij niet meer konden kijken of we wel goed op koers lagen of niet. Als we niet naar het kompas mogen kijken, hoe kunnen we dan weten of we wel op koers liggen? Hier is natuurlijk wel een andere manier voor.

Vandaag voeren we voor de/ruime wind. Bij deze koers kijken we naar de kluivers en de fok, met behulp van deze zeilen kunnen we op koers blijven. Wanneer je namelijk te laag vaart begint de kluiver binnen te vallen. Dit kun je horen aan de schoten die tegen het schip aan komen en je voelt het aan het schip zelf, want je voelt dat we langzamer gaan varen. Als we te hoog varen, begint je fok in te vallen en je voelt dan meer wind in je gezicht wat achter de stuurhut vandaan komt.

Bij het roergeven hoef je eigenlijk maar één draai aan het roer te geven en dan corrigeert het schip zichzelf. Je voelt haar ook heel rustig draaien. Zo heb ik samen met Sam in drie kwartier maar vijf keer aan het roer hoeven draaien. Dit was voor mij een moment wanneer ik me toch wel één voel met het schip, omdat ik zo bezig was met de zeilen, de wind en de draaiing van het schip.

Minke vd N