Zeilen: makkelijk?

06-11-2017 | 2017 - 2018

Vaak denkt men dat zeilen niet erg moeilijk is om te doen en dat je maar aan een lijn hoeft te trekken en het zeil al hangt. Maar dit is niks vergeleken met zeilen. Aan boord van de Thalassa zijn zo’n 100 lijnen en die hebben allemaal een functie. Als bemanning is het handig om te weten waar welke lijn voor dient. Als Sam zegt: “Hijs de bovenbram” dan moet je weten waar het zeil zit, waar de lijnen zitten en welke je moet aantrekken en welke je moet laten vieren. Omdat dit voor de meesten nogal moeizaam gaat, kwam Paul met het idee dat iedereen de lijnen om de pinnen moest tellen en benoemen voor welk zeil ze zijn, hoe ze heten en wat ze doen. Daarna moest je dit laten controleren bij een van de stuurmannen/stuurvrouwen. Vanochtend ben ik samen met Mariana alle lijnen langs gegaan en hebben we ze benoemd en geteld. Het leek super veel maar als je de volgorde eenmaal doorhebt is het veel gemakkelijker te onthouden. Het geeft je een goed gevoel als je doorhebt hoe alles op het schip eenmaal werkt.

Iris