Uitkijken naar de uitkijk

05-11-2017 | 2017 - 2018

Om 1 uur, 01:00 uur, niet 13:00 uur, moest ik mijn bed uit om wacht te lopen. De komende vier uur zou ik met mijn ploeg bezig zijn met op uitkijk staan, zeilen hijsen of neerhalen, sturen, het logboek invullen en het schoonmaken van de salon en de eetzaal. Van tevoren niet iets waar ik heel veel zin in heb omdat slapen best chill is, maar tijdens de wacht is het vaak wel leuk. Iets waar ik wel van tevoren naar uitkijk is dat we tijdens de wacht iets te eten mogen pakken, dus het eerste wat Floris en ik doen na de wachtoverdracht van de vorige ploeg, is taken verdelen op zo’n manier dat wij de eerste 15 minuten nog niks hoeven te doen en naar de keuken gaan. Elke nachtwacht halen we eigenlijk wel yoghurt met muesli en jam, gecombineerd met sterrenmuntthee en koffie voor de bemanningsleden. Ook een stuk fruit kunnen de meeste wachtlopers wel appreciëren. Als je ondertussen iets kunt eten onder een prachtige sterrenhemel is het besturen van een zeilschip midden in de nacht wel een stuk leuker. Dus de conclusie is: met wat te eten is op uitkijk staan toch iets waar ik meer naar uitkijk.

Gijs