Illegaal een natuurpark binnenkomen!

17-01-2017 | 2016 – 2017

Heeft u er wel eens van gedroomd om een prachtige wandeling te maken door de jungle, over bergtoppen en op het einde een frisse duik te nemen onder een prachtige waterval? En beeld u nu eens in, zo een prachtige wandeling te maken, midden in Panama en helemaal gratis? Ik hoor u denken, hoe zou je zo’n prachtige wandeling kunnen maken zonder er ook maar iets voor hoeven te betalen? Hoe? Dat zal ik u uitleggen.

Het was de derde dag van eigen reis en ik was met mijn groepje gestrand in het beste hostel van Panama in het plaatsje Valle de Anton. Na een heerlijke nacht slaap was het tijd om ons klaar te maken om te gaan beginnen aan een wonderlijke wandeling. Nog snel propte ik nog wat pannenkoeken naar binnen, heerlijk om elke dag te kunnen starten met een paar vers gebakken pannenkoeken. Daar gingen we, in onze zwemkleding, een handdoek om ons heen geslagen en een tas met eten, drinken en zonnebrand met ons mee.

Het was nog zo’n drie kilometer lopen naar onze geheime spot, de enige spot waar we gratis binnen zouden kunnen komen. We moesten heel stil zijn, niemand mocht ons zien. Daar gingen we dan, we liepen via de uitgang het park binnen en moesten nog even aan een man de weg vragen, oeps toch niet helemaal stiekem gegaan.

We begonnen met een klim, we stegen best snel maar echt kouder werd het niet. Na een uur wandelen kwamen we aan bij de eerste top, hier zijn we even wat gaan eten en drinken. Een paar honderd meter beneden ons kon je heel de vallei zien, het was een momentje waar je wel even stil stond hoe gaaf het is wat we hier aan het doen zijn. Na een korte pauze was het tijd om weer door te gaan, we moesten over een aantal toppen lopen om vervolgens de jungle in te gaan. Na 2 uur lopen en een aantal keer te gokken of we rechtsaf, linksaf of rechtdoor moesten stopten we opeens. ‘Moet je dat horen!’, ‘Dat is het geluid van water!’, ‘Nee echt niet’, ‘Jawel! Die kant op!’. Daar gingen we weer, het geluid van het water achterna. En ja hoor, na een half uurtje lopen was het daar toch echt, een waterval, en nog een, en nog een! Voor je het wist lagen we al in het water en het was geweldig! De dik verdiende duik in de poel onder een van de watervallen was geweldig, het was verkoelend en zo gaaf! Een half uur later gingen we weer nu naar de ingang van het park. Toen we de ingang uitliepen was het wel spannend, we moesten niet opvallen want misschien werden we herkend. Eenmaal uit het park zijn we naar ons hostel gerend en eenmaal daar zijn we gaan rusten.

En daar zaten we dan in ons prachtige hostel, een plan te smeden voor de volgende keer. Wat zouden we de rest van de reis nog voor prachtige (niet zo legale) dingen gaan doen?

Guus