Rasta’s

17-12-2016 | 2016 – 2017

Vannacht was onze eerste nacht bij de rasta’s. Ik sliep in mijn hangmat en had heerlijk geslapen. De dag begon met een heerlijk ontbijtje die voor ons klaar was gezet. Broodjes met pindakaas en jam, gefrituurde broodjes en allerlei soorten fruit: Mango, banaan, pompelmoes, passievrucht en broodvrucht. Alles gaat hier heel ontspannen en iedereen nam de tijd om uitgebreid te ontbijten. Toen iedereen uitgegeten was maakten we ons klaar voor de tocht naar de Victoria Fall. Op onze blote voeten liepen we door het oerwoud en staken we een aantal keer de rivier over tot we bij de waterval aankwamen. Zo’n waterval die je normaal alleen in tijdschriften of reisprogramma’s ziet. De waterval was ruim 30 meter hoog en helemaal omringt met rotsen en lianen. Iedereen trok zijn kleren uit en sprong van een rots in het kleine meertje waarin het water van de waterval uitkwam. Door alle kleine watervalletjes en meertjes klommen we via de rotsen omhoog naar het grote meer waar de waterval met veel geweld naar beneden stroomde. Het was echt prachtig om de waterval van zo dichtbij te zien. Toen we terugkwamen in de Zyon Valley stond er een heerlijke lunch op ons te wachten. Bijna alles wat ze hier maken wordt bereid met producten van hun eigen land. De rasta’s eten vooral veel groenten en fruit en eten allemaal vegetarisch. Na de lunch gingen we op bezoek bij Moses, de ‘stamoudste’, die ons van alles vertelde over de geschiedenis van de rasta’s. Moses woont hier al bijna zijn hele leven en heeft zijn kinderen en kleinkinderen hier opgevoed. Hij vertelde ons ook iets over de geneeskracht van bepaalde planten. Van bijna elke plant wist hij waar het voor helpt en hoe je het het best kan gebruiken. Aan het eind van de middag werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep ging suikerrietsap maken en de andere ging op zoek naar kalebassen om daar vervolgens kommen van te maken. Samen met mijn groep begon ik met het schoonmaken van de suikerrietstengels. Alle stengels werden geschild en daarna goed gewassen. Vervolgens werden ze door een pers gehaald en al het sap opgevangen in een grote kom. ’s Avonds werd er een feestje gegeven en is er tot laat in de avond gedanst.

Marit