Een “normale” dag

16-11-2016 | 2016 – 2017

We begonnen de dag zingend voor de tweede jarige aan boord: Guus. De dag was redelijk rustig en normaal: de ene helft ging ’s morgens naar de bieb, de andere helft ’s middags. In de bieb en op de boot werd aan school gewerkt. Het is wel grappig om te zien hoe iedereen op een eigen manier leert, de één vindt de bibliotheek heerlijk rustig, de ander vindt het er te stil en dan kan je natuurlijk gewoon vragen of je de hele dag aan boord of in de bieb mag blijven. Ik wilde net bijna “thuis” schrijven, toch wel gek hoe snel dit mijn huis is geworden, natuurlijk is thuis ook in Nederland, maar hier leven we wel samen nu nog de komende 5 maanden. Het is zo snel gegaan, die eerste maand! Het voelt aan de ene kant alsof het altijd zo is geweest en of we elkaar al heel lang kennen, maar aan de andere kant lijkt het wel gisteren dat we onze ouders, broertjes, zusjes, familie, vrienden en huisdieren stonden uit te zwaaien, terwijl we door de sluis van IJmuiden doorvoeren en eindelijk echt aan het avontuur begonnen.

Om even van de hak op de tak te springen: LUIZENEPIDEMIE, iedere dag voor de komende twee weken gaan de luizenpapa’s en –mama’s (ja er is een speciaal luizenpluisteam samengesteld!) het haar van iedereen van het schip pluizen, hopelijk gaat het snel weg. Ik denk het wel, want ik en vele andere hebben veel vertrouwen in de luizenpapa’s en –mama’s, die woorden moesten even nog een keer worden genoemd, ze zijn gewoon te leuk.

Veel mensen zijn nu aan hun SaS-story* begonnen, het is veel werk, maar het is het zeker waard, want later kan je dat dan allemaal teruglezen. Het is eigenlijk een soort analyse van wat je hebt gedaan, van wat je hebt geleerd. Het maakt je bewust van dat alles, in plaats van dat alles zo voorbij gaat zonder dat je er bij nadenkt. Al zou dat ook niet helemaal het geval zijn, want een heel groot deel schrijft iedere dag trouw in zijn of haar dagboek of logboek. ‘Nee het is geen dagboek, het is een logboek!’ beweren sommigen onder ons ietwat gefrustreerd.
De dag werd afgesloten met een heerlijke merengue taart ter ere van de verjaardag van Guus en dat vond iedereen helemaal meer dan prima.

Veerle

*de SaS-story is het maandelijkse verslag dat de leerlingen schrijven over hun ontwikkeling aan boord. Hierin krijgen ze ook feedback van de verschillende teamleden aan boord.