De golf

29-03-2016 | 2015 - 2016

Op 2 april had ik van 5 tot 9 wacht. Volgens het weerbericht zou de wind die dag toenemen tot windkracht 7. Maar nee, hij was sterker op komen dagen. “Dit is een kleine windkracht 9”, zei Sam (stuurman). Daarbij was de deining ook heel hoog, wel 8 meter.

Op een gegeven moment keek ik naar links en zag een beest van een golf. Er werd geroepen: “Houd je vast!!” Toen voelde ik van links een enorme golf op me belanden en daarna nog een keer van rechts, zelfs zo hoog dat er water in mijn neus kwam. Toen iedereen weer normaal om zich heen kon kijken en kon beseffen wat net was gebeurd, stak Martin zijn hoofd uit het luik om te checken of iedereen nog aan boord was en niet gewond was. Gelukkig had iedereen zich goed vastgehouden. Maar de golf heeft wel zijn tekenen achtergelaten op het schip. De tafel van het middendek is losgeschoten en het tafelblad lag ook los op dek. De prullenbak is totaal vernietigd en in de stuurhut stond het water tot aan de knie. Binnen was alles gevallen, maar ook echt alles. Er was ook veel water binnengekomen via de ventilatie. Het was schrikken om te zien hoe veel impact zo’n golf kan hebben. Maar gelukkig is de wind nu weer afgenomen en varen we veilig naar huis.

MIRTHE