Oorlog met het raam

22-03-2016 | 2015 - 2016

Ik wil nog een blogje schrijven voor de mensen thuis en de mensen die nooit onder het raam hebben geslapen en dit ook nooit zullen begrijpen: de oorlog met het raam. U zou nu kunnen denken, tja het is een raam en als je het niet goed dichtdoet, gaat het inderdaad lekken, tja, dan heb je ruzie. Nou, ik zal het nog één keer duidelijk maken: het is oorlog.

Het komt inderdaad geregeld voor, dat je bijvoorbeeld je raam open laat staan tijdens het varen en er een golf over het dek spoelt en in je bed belandt. Niet zo prettig dus. Het kan ook spontaan gaan stortregenen, maar dit gebeurt niet zo vaak want de wacht ziet de donkere wolken al aankomen en sluit de ramen. Dit levert het volgende probleem op: het niet goed dichtdoen van de ramen. Het raam kan dan nog wel ‘gesloten’ zijn, maar als de knevels niet goed dicht zijn gedraaid (waar je 90% kans op hebt) vindt de regen alsnog wel een weg naar binnen. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je de knevels horizontaal op het raam hebt getrokken anders is-ie niet waterdicht. Maar wanneer het raam volledig dicht zit, doemt een ander probleem op: het condenswater. Omdat we met z’n vieren in een (op de ventilatie in de gang na) luchtdichte ruimte slapen, ademen we veel vocht uit, wat naar boven gaat, en tegen het koude raam condenseert en weer naar beneden valt. De enige oplossing hiervoor is de deur naar de gang goed openhouden en hopen dat je niet toch nat wordt. Dat zijn de waterproblemen met het raam.

Soms moet er om drie uur ’s nachts een zeil worden gezet en gaan de deklichten aan. De deklichten zijn ongeveer zo fel als de lichten op een voetbalveld (naja, wel iets minder, maar wel heel fel) dus dat schijnt zo naar binnen en dan ben je weer klaarwakker. Ook als je overdag wilt slapen schijnt op een zonnige dag het zonnetje lekker naar binnen. Een gordijntje ophangen helpt niet, dat snapt u wel.

Onder het raam slapen heeft niet alleen maar nadelen. Toen we in de Cariben voeren, vond ik het heerlijk om onder het raam te slapen. Dan kon het raam wagenwijd open en luchtte alles lekker door, vooral als je onder het raam lag. Het enige risico wat je dan liep, was dat er een vliegende vis uit het water sprong en in je bed belandde, wat een aantal keer is gebeurd.

ROMY