Kwartjes

02-03-2016 | 2015 - 2016

Rrrrroooeeemmm… wat is dat geluid? Wat gebeurt er? Rinkel-de-rinkel-kinkel-de-kinkel, BAM! Wat was het? Wat hoorden we? Vergaan we? Ontploft de boel? Niets van dit alles. Het zijn de kwartjes. Ja echt, daar zijn ze, de kwartjes! En ze vallen! Soms heel hard en overtuigend, soms wat zacht en aarzelend, soms toch nét niet en soms leek het alsof ze vielen, maar klapten ze net zo hard weer terug. Dat zal wel aan de wind gelegen hebben.

Alles bij elkaar hebben we al een hele verzameling liggen. Blogkwartjes bijvoorbeeld. Deze vallen heel snel en efficiënt, met een luide BAF zonder stofwolken. Het mooie is dat hier slechts een tikje op de schouder en een vragend gezicht voor nodig is. Er wordt dan teruggekeken, geanalyseerd en vervolgens komt de retorische vraag: “Of ik mijn blogje al af heb?”. Dan hoef je alleen maar je vraagspieren uit te zetten, lichtjes te glimlachen en weg te lopen. Diezelfde ochtend komt dan de mededeling: “Mijn blogje is af hoor!”. Heel prettig.

Luisterkwartjes zijn een ander mooi voorbeeld. Deze zijn wat moeilijker in beweging te krijgen, maar als ze eenmaal omvallen, maakt dat nog lang indruk. Wat er voorheen gebeurde, als er gepraat werd, dat er in het wilde weg mededelingen werden gedaan. Deze werden lukraak de ruimte in geslingerd met een volume dat exponentieel toenam met de hoeveelheid mededelingen. Het gevolg hiervan kun je je gemakkelijk voorstellen. Maar nu, nu! Nu wordt er nu (vandaar de naam luisterkwartjes) naar elkaar… geluisterd. For real.

Naast deze luisterkwartjes liggen de leerkwartjes. Deze vallen bijna geluidloos en lijken niets te wegen, maar ze blijven verrassend lang liggen. Er worden namelijk opdrachten gemaakt, er worden vragen gesteld, er wordt nagekeken en er worden nog meer vragen gesteld: kortom, er wordt geleerd! En misschien nog leuker, er worden lachend toetsen gemaakt. For real. Met het verbaasde bericht naderhand: “Goh, ik denk dat ik het best wel goed gemaakt heb?” Wat dan ook vaak zo is. Ja, die kwartjes bevallen prima, laat ze maar lekker doorgaan met vallen.

JENNIFER (docent)