Er was eens…

19-02-2016 | 2015 - 2016

In een land hier ver vandaan, genaamd Cuba, was een ananasveld. Kun je het je inbeelden? Waarschijnlijk niet. Zoek maar eens een plaatje op van een ananasplant. Het zal je verbazen hoe die dingen groeien. Op dit veld in Cuba groeide eens een ananas, gewoon een doodnormale ananas. Gemiddelde lengte, gemiddeld gewicht en een mooi geelgroen kleurtje. Wat deze ananas niet zou weten, was dat het een avontuurlijk leven zou leiden. De ananasboer had namelijk deze ananas (samen met zijn achterneef) verkocht aan tien reizigers op hun tocht naar Pinar del Rio in het westelijke deel van het land Cuba. Deze twee ananassen werden meegebracht naar een huisje. Hier heeft onze ananas zijn achterneef moeten achterlaten en hij heeft hem nooit meer gezien. Onze ananas had namelijk een ander lot voor ogen en zou nog veel meemaken.

Bijvoorbeeld de Slag bij Las Terrazas, waar de tien reizigers te water zijn gegaan en op leven en dood hebben gevochten in roeibootjes over de moeraslanden naast Las Terrazas. De ananas zou gedragen worden door de meest prachtige plekken van Cuba, naar lokale muziek luisteren terwijl het wachtte op een bestelling van zeventig kroketjes. Het zou een os berijden. Het zou het koud hebben, honger leiden, door de brandende zon moeten gaan. Er zouden liederen over gezongen worden!

Op een dag waren de tien reizigers van plan om met de bus naar de hoofdstad van Cuba, Havana, te gaan. De ananas had al vaker gehoord van de stad, maar was er nog nooit geweest. Hij had er zin in. Er was alleen een probleem. De bus naar de stad was vol en er reden geen bussen meer die avond. Buiten slapen was volgens de wet verboden, dus wat moesten ze doen? Een middelvinger opsteken naar de buschauffeur, dat zeker. Maar dat loste het probleem niet op. Maar wat was daar? Een vriendelijke man die een taxi voor ons wilde regelen! Het heeft een tijd geduurd, maar na een paar uur wachten was daar eindelijk een pick-up die ons oppikte en naar Havana wilde brengen. Daar speelde het volgende probleem op: zes van de reizigers zaten in de laadbak van de auto en ook dat was verbonden. Dus onze ananas en de tien teizigers zouden net buiten Havana afgezet worden omdat daar nog weinig politie was om ze te spotten.

De toch naar de hoofdstad was lang en de nacht was al gevallen toen ze aan de rand van de stad aankwamen. Hier gebeurde alleen iets ernstigs. De ananas had geen manier van voortbewegen, dus er was iemand verantwoordelijk gesteld om de ananas mee te nemen naar waar de tien reizigers heen wilden. Deze persoon was alleen zo slim om onze ananas te vergeten. Wat is er met onze held gebeurd? Zou hij ooit nog Havana bereikt hebben, wat hij zo graag wilde? Heeft hij nog legendarische dingen gedaan of is de reis van onze ananas vroeg gestopt? FVeel vragen, waarvan de antwoorden waarschijnlijk voor altijd duister zullen blijven.

BEN

PS Tijdens het wachten op de pick-up naar Havana hebben we black stories verteld. Je krijgt een situatie en dan moet je erachter komen hoe deze situatie is ontstaan. Ik zal er eentje vertellen en het antwoord in mijn volgende blogje zetten: “Er zit een dode man in een duikpak in een levende boom, terwijl alle andere bomen eromheen afgebrand zijn. Hoe is deze man hier beland?”

Normaal mag je vragen stellen die met ja of nee beantwoord mogen worden, maar omdat dat nu niet kan geef ik nog één tip: er is zee in de buurt. Succes!