De eerste dag van de uitwisseling!

17-12-2015 | 2015 - 2016

De eerste stap op het Caribische eiland Sint Eustasius: we vertrokken met de hele groep richting de kant. hier werden we opgewacht door de directeur, de leerlingen en een aantal docenten van de GVP-school. Ook de gouverneur van het eiland was van de partij. We werden hartelijk ontvangen en ze hadden verschillende optredens voorbereid.

Vervolgens gingen we met iedereen weer terug naar de Regina Maris. Eenmaal aan boord vertrokken we richting het eiland Saba. De leerlingen van de GVP-school waren natuurlijk nog niet gewend aan de golven en hingen dan ook al snel over boord. Omdat het een uitwisseling was, was het de bedoeling dat we met de groep mixten. Dit gebeurde op meerdere manieren: ze hebben geholpen met het zetten van de zeilen, we hebben de leerlingen een rondleiding gegeven op de boot en vervolgens hebben we geluncht.

Na de lunch kwamen we aan op Saba. Met twee bijboten vertrokken we in groepjes naar land. Eenmaal aan land werden we opgehaald door busjes. We hoorden van de Nederlandse docent Jan dat het heel gebruikelijk was op Saba om, iemand een lift te geven, puur uit vriendelijkheid.

We werden naar de hoofdstad “the bottom” gebracht en kregen hier een paar uur vrije tijd. Er was niet veel te doen in de stad, dus zijn we door de straatjes gaan lopen. We hebben een souvenirwinkeltje bezocht en vervolgens ook een klein kerkje. Het kerkje was van binnen heel mooi, de muren bij het altaar waren helemaal beschilderd met allerlei kleuren. Het viel erg op dat het eiland Saba in tegenstelling tot Sint Eustasius heel netjes was. De huizen waren in rechte lijnen neergezet, het was erg opgeruimd en ook heel erg rustig op straat.

Na het bezoek aan Saba vertrokken we weer naar “Eustasia”, de bijnaam van de bewoners voor Sint Eustasius. Tegen het einde van de tocht werd er muziek gestart en kregen we dansles van de meiden. Ze waren heel erg soepel in de heupen, in tegenstelling tot wij, waardoor het heel erg leuk was om dit van hen te leren.

Na een vermoeiende maar leuke dag vertrokken de leerlingen en de docenten van de GVP-school en vielen wij heerlijk in slaap. De volgende dag moesten we namelijk alweer vroeg op!

KIRSTEN