De eerste lesdag

12-11-2015 | 2015 - 2016

Nadat ik drie weken leerling-matroos ben geweest met de leerlingen, mocht ik vandaag weer echt docent zijn tijdens de eerste lesdag. En dat is best weer even inkomen, zowel voor de leerlingen als voor de docenten. Na drie weken scheepstermen mogen er nu weer Franse woordjes geleerd worden. Na drie weken zeilen aanslaan, hijsen, neerhalen en inpakken, mogen er nu weer wiskundesommen opgelost worden.

De eerste dag werd er al gelijk veel duidelijk voor iedereen. Hoe moeilijk het is om je te concentreren in de salon als daar nog vijftien mensen zijn die tegen elkaar praten. Hoe loom je wordt van de warmte. Hoe belangrijk het is om een fatsoenlijke dagplanning te maken en niet hapsnap wat opdrachtjes te maken. Hoe lastig het is dat je steeds onderbroken wordt voor allerlei klusjes (want de wc’s moeten natuurlijk wel gewoon schoongemaakt worden en de stuurlui hebben altijd hulp nodig aan dek…

Voor mij als docent was er ook veel nieuw. Aangezien we maar vijf docenten aan boord hebben en de leerlingen al met al wel 27 verschillende vakken hebben, moet ik dus heel veel vragen beantwoorden die weinig tot niets met mijn eigen vak te maken hebben. Bovendien geef ik hier geen les, maar begeleid ik leerlingen bij hun huiswerk en dat is toch anders. Gelukkig kan ik de wiskundevragen doorverwijzen naar Pieter!

Het is wel ontzettend leuk om uitgedaagd te worden en de kans te krijgen om oude kennis op te frissen en nieuwe kennis op te doen. Nieuwe initiatieven worden toegejuicht en de leerlingen zijn ontzettend enthousiast en leergierig. Zo heb ik, na jaren beoefenen, voor het eerst in mijn leven yogales gegeven. Op de kade, tot groot vermaak van de voorbijwandelende zeelieden, maar in opperste concentratie.

De lesdagen zijn lang (van 8:30 tot 18:00 uur) om ervoor te zorgen dat iedereen de komende zes maanden wel genoeg tijd heeft om al zijn schoolwerk te doen, maar het is fantastisch om te zien hoe serieus de meeste leerlingen met hun schoolwerk bezig zijn en hoe open ze staan voor het uitproberen van nieuwe dingen.

MIRTE (docent)